Danmarks Statistik klar med endelig mandatfordeling fredag

Fordi folketingsvalget har været meget tæt, laver Danmarks Statistik i år ekstra kontrol af resultatet.

Danmarks Statistik er i gang med at validere resultaterne af opstillingskredsenes fintælling efter folketingsvalget og forventer at kunne offentliggøre mandatfordelingen fredag. Forsinkelsen skyldes, at valgresultatet har ligget meget tæt, og at en særlig regel i folketingsvalgloven er blevet aktiveret. (Arkivfoto). <i>Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix</i>

Danmarks Statistik er i gang med at validere resultaterne af opstillingskredsenes fintælling efter folketingsvalget og forventer at kunne offentliggøre mandatfordelingen fredag. Forsinkelsen skyldes, at valgresultatet har ligget meget tæt, og at en særlig regel i folketingsvalgloven er blevet aktiveret. (Arkivfoto). Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Danmarks Statistik er senest klar med den endelige fordeling af mandater efter folketingsvalget fredag klokken 12.

Det oplyser Danmarks Statistik, der er den centrale myndighed for dansk statistik, i en pressemeddelelse.

Således står det fredag endeligt klart, hvordan mandaterne fordeler sig i partierne og mellem blokkene. Om det reelt ændrer resultatet, er uklart.

Den endelige afklaring af, hvem der præcis er valgt ind i Folketinget for de enkelte partier, og hvem der er suppleanter, vil blive afklaret inden for den kommende uge. Det skriver Danmarks Statistik.

- Vi forventer at kunne melde fordeling af kredsmandater, tillægsmandater, valgte kandidater og stedfortræderrækkefølge ud inden for den kommende uge, lyder det i pressemeddelelsen.

Danmarks Statistik gennemfører hver gang en kontrol af valgresultatet.

I år er det dog blevet besluttet, at man vil lave en ekstra grundig kontrol. Det skyldes, at valget har været meget tæt.

- Danmarks Statistik er derfor nødt til at supplere valgsystemets beregninger med en særlig grundig kvalitetssikring, som tager ekstra tid, skriver myndigheden.

Derudover har resultatet aktiveret en særlig fordelingsregel. Det drejer sig om paragraf 77 styk fire i folketingsvalgloven.

Reglen indebærer, at hvis et parti får flere kredsmandater end det samlede antal mandater, som partiet ellers skulle tildeles på baggrund af stemmetallene på landsplan, får partiet lov til at beholde det ekstra kredsmandat.

Det er Socialdemokratiet, der ved dette valg har fået flere kredsmandater, som udløser den særlige fordelingsregel. Det sagde valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Aarhus Universitet onsdag til Politiken.

Forskeren har regnet sig frem til, at reglen betyder, at Socialdemokratiet har fået et mandat mere, end partiet ville have fået alene på baggrund af stemmetallene.

Han vurderer dog ikke umiddelbart, at de ekstra kontroller rykker ved resultatet, siger han til TV 2.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.