Dansk donation kan hjælpe Ukraine med ammunition og reservedele

Som krigen skrider frem, får Ukraine brug for mere ammunition og flere reservedele, siger militæranalytiker.

Konferencen torsdag hedder #CopenhagenUkraine. Her er den danske regering og forsvarsminister Morten Bødskov (S) (t.v.) vært sammen med den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov (t.h.), og den britiske forsvarsminister, Ben Wallace (i midten). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Konferencen torsdag hedder #CopenhagenUkraine. Her er den danske regering og forsvarsminister Morten Bødskov (S) (t.v.) vært sammen med den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov (t.h.), og den britiske forsvarsminister, Ben Wallace (i midten). Philip Davali/Ritzau Scanpix

En donation på 820 millioner kroner til langsigtet hjælp til den ukrainske hær er et "vægtigt bidrag" for et land af Danmarks størrelse.

Det siger Kristian Lindhardt, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Danmark donerer beløbet i forbindelse med en konference for støtte til Ukraine i København torsdag.

- 820 millioner kroner vil kunne købe virkelig meget ammunition og mange reservedele. De vil også kunne finansiere køb af våbensystemer som raketkastere, artilleri eller kampvogne, siger Kristian Lindhardt.

Ikke hele beløbet, men en pæn sjat af det, går til finansiel støtte til Ukraine. Øvrige dele går til for eksempel træning af soldater og danske våbendonationer.

Kristian Lindhardt forklarer, at Danmark ikke selv har større våbensystemer og derfor ikke kan sende sådanne til Ukraine.

Men penge kan altså hjælpe Ukraine med at finansiere indkøb af våbensystemer, som de stadig har brug for, og hjælpe til vedligehold.

- Det har de stadig brug for penge til. Dels fordi det, de har, bliver slidt, og fordi russerne skyder noget af det i stykker. Og dels fordi der ikke er nok af det endnu.

- Som krigen skrider frem, og de får flere og flere af de her våbensystemer fra USA, Storbritannien og andre steder, så får de også brug for noget andet.

- De får brug for ny ammunition til våbensystemerne, og de får brug for reservedele, fordi sådan noget her bliver nedslidt, og så har man brug for at kunne reparere det, siger Kristian Lindhardt.

Med det nye bidrag er Danmark oppe på at have støttet Ukraine med over tre milliarder kroner, siden landet blev invaderet af Rusland 24. februar.

Konferencen torsdag hedder #CopenhagenUkraine. Her er den danske regering vært sammen med den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, og den britiske forsvarsminister, Ben Wallace.

I alt samles repræsentanter fra 26 lande til konferencen.

For Ukraine er det vigtigt at "holde gryden i kog", hvilken konferencen bidrager til.

- De har modtaget virkelig massiv og voldsom hjælp, og det har gjort, at Ukraine har kunnet overleve som nation.

- Nu gælder det for Ukraine om at fastholde den interesse og den våbenhjælp, de får. For når vi går ind i efteråret og vinteren, vil nogle donorlande måske begynde at være mindre faste i deres donationer, siger Kristian Lindhardt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.