DF vil frede Claus Hjorts immunitet - uvist hvad Konservative gør

Morten Messerschmidt siger efter møde med Tesfaye, at DF ikke stemmer for at ophæve eksministers immunitet.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har onsdag meddelt, at partiet ikke vil ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet. <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har onsdag meddelt, at partiet ikke vil ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti kan ikke stemme for at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i en sag om mulig lækage.

Det siger DF's formand, Morten Messerschmidt, onsdag morgen efter et gruppemøde i partiet.

- Vi har drøftet denne sag, som selvfølgelig er alvorlig. Det er første gang i danmarkshistorien, at et folketingsmedlem er tiltalt for landsforræderi.

- Men alene på grund af regeringens håndtering, hvor man har valgt at køre alt i det offentlige, og hvor man ikke vil give en klar garanti for at respektere Folketingets beslutning, men muligvis efter et folketingsvalg, hvor Claus Hjort ikke længere har immunitær beskyttelse, bare vil rejse sagen der, ja, så er vi kommet frem til, at vi ikke kan støtte en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet, siger Messerschmidt.

Messerschmidt var tirsdag til møde hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) for at blive nærmere informeret om sagen.

Her er Hjort Frederiksen, der er tidligere forsvarsminister, sigtet - ikke tiltalt - for at have lækket statshemmeligheder. Hvis Hjort skal tiltales, kræver det, at et flertal i Folketinget ophæver Hjorts immunitet.

Rigsadvokaten har indstillet til, at der rejses tiltale mod den tidligere forsvarsminister i sagen.

- Det her skal på ingen måde ses som en kritik eller mistillid af hverken Rigsadvokaten eller hele politisystemet. Det er entydigt et udtryk for, at regeringen har valgt at håndtere det her på en kritisabel måde, siger Messerschmidt.

Hjort mener ikke, at han har gjort noget forkert.

Den tidligere minister har for længe siden meddelt, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Det finder senest sted 4. juni 2023. Til den tid vil Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet altså frafalde.

Med DF's melding har stort set alle de borgerlige partier tilkendegivet deres holdning til immunitetsspørgsmålet.

De Konservative mangler dog fortsat. K-formand og eks-justitsminister Søren Pape Poulsen var ellers mandag på besøg hos Tesfaye for at få mere at vide om sagen. Som en af de første partiledere.

- Når vi er færdige med at diskutere, kan vi komme med en melding. Men det bliver ikke i dag, siger Pape onsdag morgen før et gruppemøde.

Partiet oplyser, at sagen om Hjort Frederiksens immunitet endnu ikke har været diskuteret på et gruppemøde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.