Zelenskyj bad om hjælp til genopbygning: Danmark undersøger hvordan
Dansk erhvervsliv og fagbevægelse skal undersøge, hvordan Danmark bedst er med til at genopbygge Ukraine.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, går rundt i den ødelagte havneby Mykolajiv, som Danmark har sat sig i spidsen for at genopbygge. Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters
Boligblokke i ruiner, bombede broer og ødelagte veje.
De russiske angreb har ødelagt både infrastruktur og bygninger i stribevis af ukrainske byer.
Derfor skal et nyt partnerskab mellem dansk erhvervsliv og fagbevægelsen være med til at undersøge, hvordan Danmark bedst hjælper med at genopbygge landet.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) har tirsdag formiddag holdt pressemøde om det samme.
- Ingen krig varer evigt. Det ved vi også fra historiebøgerne. Og når Ruslands bombardementer stopper, skal vi bidrage til et genopbygge Ukraine, siger Jeppe Kofod på pressemødet.
- Det bliver ikke nemt. Beton og murbrokker skal fjernes. Et nyt liv skal bygges op. Alt lige fra skoler, veje, energiforsyninger og institutioner.
Krigen i Ukraine havde kun været i gang i en måned, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, bad Danmark om hjælp.
Konkret ønskede han, at Danmark skulle stå for genopbygningen af havnebyen Mykolajiv. Det har Danmark efterfølgende sat sig i spidsen for.
- Danske virksomheder, danske eksperter, den danske stat. Den kapacitet og økonomiske styrke i Danmark. Alt det har vi brug for, lød det 29. marts, da Zelenskyj talte til Folketinget.
- Jeg opfordrer Danmark til at overtage ledelsen i genopbygningsarbejdet i Mykolajiv - vores værftsindustris by.
I første omgang vil det danske partnerskab fokusere på genopbygningen af Mykolajiv. Men det er intentionen, at hjælpen på sigt også skal omfatte andre dele af Ukraine.
Partnerskabet skal blandt andet forholde sig til de økonomiske muligheder ved genopbygningsarbejdet og se på, hvordan danske virksomheder spiller bedst sammen med blandt andet internationale fonde.
De kommercielle muligheder og rammebetingelser, der er for de danske virksomheder, skal undersøges. Det samme skal virksomhedernes mulighed for at komme ind på det ukrainske marked.
- Virksomheder i vores land har løsninger, som kan gøre en forskel for det genopbygningsarbejde, der skal gøres i Ukraine, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
- Vi har mange af de rigtige løsninger og produkter, som skal bruges i Ukraine.
Erhvervsministeren nævner, at Danmark her og nu kan hjælpe med at sikre vandforsyningen og få vand i vandhanerne igen, få logistikken til at køre og hjælpe på fødevareområdet, som er hårdt ramt.
På længere sigt kan Danmark hjælpe med at lave grøn energi og energieffektiviseringer, så Ukraine kan komme til at undvære russisk gas.
Partnerskabet består af regeringen, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, Landbrug & Fødevarer, Green Power Denmark, FH og CO-Industri.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.