Departementschef blev taget på sengen af mink-aflivning

Embedsmænd afviser, at de kunne være forberedt på, at alle mink skulle aflives forud for møde i regeringstop.

Henrik Studsgaard, daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, har fredag fået sidste ord i Minkkommissionens afhøringer. Kommissionen forventes at kunne udgive sin beretning i juni. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Henrik Studsgaard, daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, har fredag fået sidste ord i Minkkommissionens afhøringer. Kommissionen forventes at kunne udgive sin beretning i juni. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det daværende Miljø- og Fødevareministeriums øverste embedsmænd holder fast i, at de ikke var forberedt på et forslag om, at alle mink skulle aflives, da det blev fremsat på et møde i regeringstoppen 3. november i 2020.

Fredag skulle de to afgive forklaring igen i Minkkommissionen. Det skulle de, ugen efter at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, havde givet sine sidste ord for kommissionen.

Her talte hun dunder over, at embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet ikke på mødet tydeligt havde sagt, at myndighederne ikke kunne kræve alle mink aflivet.

- Det er ikke en option at sige: Vi er ikke beredt på alle hånde scenarier. Virkeligheden kører jo, sagde hun.

Hun mente, at der var blevet skabt et falskt billede af, at idéen om at aflive alle mink var opstået ud af ingenting.

- Det var, som om det dumpede ned fra himlen 3. november, og så kunne man ikke nå at gøre sig klar i Fødevareministeriet. Det er simpelthen ikke sådan det foregik, sagde hun.

Ikke desto mindre holdt både den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard og afdelingschef Tejs Binderup under fredagens afhøring fast i, at ministeriet ikke med rimelighed kunne forventes at have forberedt sig på det scenarie.

- Jeg gik ind til KU-mødet med den forståelse, at alle mink ikke skulle slås ned. Jeg havde i hvert fald ikke forstået, at nogen havde den tanke, sagde Henrik Studsgaard.

- Jeg var ikke forberedt eller klædt på til at vide noget om det endsige mene noget om det på det tidspunkt.

Tejs Binderup deltog ikke i mødet. Han var dog inde over ministeriets bidrag til det skriftlige materiale.

Han afviste, at hans ministerium kunne have gjort mere for at fortælle, at ministeriet ikke mente, at der var hjemmel til at aflive mink uden for en zone på 7,8 kilometer fra smittede besætninger.

Det var nemlig slet ikke det, der var lagt op til i materialet, mener han.

- Det ville være at flage, at der mangler hjemmel til noget, der ikke er indstillet, sagde han.

Regeringens top mødtes på grund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut af coronasmitte i mink:

- En fortsat minkavl under en igangværende covid-19-epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) og flere andre deltagere på mødet var minkenes skæbne forsejlet med den risikovurdering:

- Den naturlige konsekvens af den risikovurdering er at aflive minkene. Der er ikke andet at gøre, sagde statsministeren under sin afhøring i december.

Sådan blev risikovurderingen dog langt fra læst af Henrik Studsgaard og hans folk.

- Vi har ikke læst risikovurderingen som et facit, siger Henrik Studsgaard fredag.

Afhøringen af Studsgaard afslørede også, at den manglende hjemmel og behovet for en hastelov blev betragtet helt forskelligt i Statsministeriet og det daværende Miljø- og Fødevareministerium.

Sidste uge gav Barbara Bertelsen udtryk for, at det var en "mine", som Miljø- og Fødevareministeriet ikke havde "deklareret" ordentligt, da en kontorchef nogle dage efter fortæller Statsministeriet, at en hastelov er på vej.

Med det efterlyste hun, at hvis der var en hastelov på vej om et så vigtigt emne, havde hun forventet at få det at vide fra en på et højere niveau end en kontorchef.

- Jeg har været af den opfattelse, at det her var ikke af en karakter, hvor jeg skulle ringe over til Barbara Bertelsen og sige, vi er i gang med at lave et hastelovforslag, forklarede Henrik Studsgaard fredag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden