Der var tid nok til at tjekke lovgrundlag i sag om mink

Ifølge Minkkommissionen var der tid til at læse materiale og efter behov udsætte sagen om aflivning af mink.

Der var tid nok til at sikre, at lovgrundlaget var på plads ved aflivningen af flere millioner mink ifølge kommission. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Der var tid nok til at sikre, at lovgrundlaget var på plads ved aflivningen af flere millioner mink ifølge kommission. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der var tid nok til at sikre, at lovgrundlaget var på plads ved aflivningen af flere millioner mink. Det konkluderer Minkkommissionen.

Den har torsdag offentliggjort en beretning om sagen, hvor flere millioner mink blev aflivet, uden at lovgrundlaget var på plads.

- Der havde i den forbindelse også været tid til at sende sagen for så vidt angik aflivning af mink tilbage til Miljø- og Fødevareministeriet, der var ressortministerium i forhold til mink, skriver kommissionen.

Kommissionen skriver, at forløbet om aflivning af mink i november 2020 skete "samlet under stort tidspres i en forceret proces".

Det var Statsministeriet, der var skyld i den unødigt forcerede proces ifølge kommissionen.

Det opskruede tempo skyldes, at Statens Serum Institut kom med en ny risikovurdering, som handlede om frygten for, at coronavirus kunne mutere hos mink.

Direktør Kåre Mølbak havde udtalt, at Danmark i værste fald kunne blive et nyt Wuhan i Kina, som menes at være oprindelsesstedet for coronavirus.

Der var et pres på regeringen for at handle og melde ud til offentligheden.

3. november var der møde i regeringens koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev truffet.

Flere ministre og embedsmænd har fortalt, at der ikke var tid til at læse sagsresuméet og bilagene til mødet, som først blev printet i absolut sidste øjeblik. Nogle mødedeltagere fik det først, efter at mødet var gået i gang.

Men ministrene og embedsmændene burde have taget sig bedre tid, da de valgte en model, som slet ikke var beskrevet i de papirer, de fik udleveret.

- Der viste sig således at være tid til at læse materialet og efter behov udsætte sagen, skriver kommissionen.

Dagen efter blev beslutningen meldt ud på et pressemøde.

- Det kræver resolut handling. For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Men pressemødet blev først afholdt klokken 16, og i mellemtiden var der tid til at sende sagen tilbage til Miljø- og Fødevareministeriet.

Det havde ministeriet selv forslået i de udkast til bilag, som ingen havde læst.

Sagen kunne også være blevet behandlet i flere omgange, som det skete med tiltagene i forhold til den humane sundhed i Nordjylland, lyder det.

Presset "øgede risiko for fejl på en uhensigtsmæssig måde", konkluderer kommissionen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.