DF-næstformand kan sende Pia Kjærsgaard ud af Folketinget

René Christensen og Pia Kjærsgaard skal holde ekstra øje med de personlige stemmetal fra Sjællands Storkreds.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DF's René Christensen håber på at beholde sin plads i Folketinget på bekostning af partistifter Pia Kjærsgaard.

Begge stiller op i Sjællands Storkreds, og her er DF gået fra tre til et mandat.

- Jeg har det meget godt i maven. Jeg har ført en god valgkamp, og den er jeg tilfreds med, og så kan man ikke gøre mere.

- Nu er i venteposition, så må vi se. Hvis jeg skal vælges, skal jeg have én stemme mere end Pia, og hvis Pia skal vælges, skal hun have én stemme mere end mig, siger Christensen, der er bedst kendt som DF's finansordfører, men som også har titlen som næstformand for DF's folketingsgruppe.

På to folketingsvalg har DF mistet over 100.000 stemmer i Sjællands Storkreds. 22.354 stemmer fik DF i storkredsen, viser resultatet fra tirsdagens valg.

Ved 2015-valget fik DF 134.195 stemmer, svarende til syv mandater, mens partiet i 2019 fik 56.697 stemmer og tre mandater.

- Det er, som det er. Det kan man ikke lave om på. Dengang Pia stillede op, så meningsmålingerne anderledes ud.

- Vi startede med, at vi måske skulle kæmpe for at få det tredje mandat, eller måske to, men nu fik vi ét. Det scenarie har vi ikke talt så meget om, siger Christensen.

Sidste år rykkede Kjærsgaard fra Københavns Omegns Storkreds til Sjællands Storkreds.

På landsplan fik DF blot 2,6 procent af stemmerne og fem mandater. I 2019 fik partiet 8,7 procent, mens det i 2015 fik hele 21,1 procent af stemmerne.

Dengang var det nok til at gøre DF til det næststørste parti kun overgået af Socialdemokratiet, mens DF blev det største borgerlige parti.

De 2,6 procent er det dårligste valg nogensinde for DF siden stiftelsen i 1995.

DF-formand Morten Messerschmidt forsøgte dog at være positiv, da han holdt tale til partiet tirsdag aften, inden det endelige valgresultat lå fast.

Med ordene fra Elton Johns superhit indtog han talerstolen.

- Jeg har været med til de største sejre, og jeg er med i dag, og jeg vil sige som Elton John: We're still standing (Vi står her stadig, red.), sagde Messerschmidt.

Det var Messerschmidts første folketingsvalg som formand for partiet. Med de 2,6 procent er DF nu Folketingets mindste parti.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.