DF og EL kritiserer åbning for brevstemmer: Forslag ikke vedtaget

Danskerne kan brevstemme om forsvarsforbeholdet, før lovforslaget er vedtaget. Det kritiserer nejpartier.

Fra onsdag er det muligt at brevstemme til folkeafstemningen om afskaffelse af det danske EU-forsvarsforbehold. Men det endelige forslag er ikke vedtaget i Folketinget nu.

Gruppeformand for Enhedslisten, Peder Hvelplund beskriver det som en demokratisk uskik at åbne for at brevstemme, før lovforslaget er vedtaget. Det siger han til Politiken og uddyber over for Ritzau:

- Det er problematisk, at man ikke giver sig den tid, at man kan overholde de demokratiske spilleregler.

- Lovforslaget er ikke færdigt, så man sender noget til afstemning, der ikke er vedtaget. Jeg forstår ikke, hvorfor dette her skal hastes sådan igennem, når det er så vigtigt som en Folkeafstemning om et afgørende tema, siger han.

Også formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, er kritisk.

- Det er da en lille smule underligt, at man har sat valghandlingen i gang, inden man er fuldstændig klar på, hvilket lovforslag der skal stemmes om, siger han til Politiken.

Forslaget forventes vedtaget af et flertal i Folketinget inden 1. juni, hvor afstemningen finder sted.

Tirsdag meddelte regeringen, at den vil tilføje til lovforslagets bemærkninger, at der skal være en ny folkeafstemning, hvis EU's forsvarssamarbejde bliver overstatsligt. Tidligere har regeringen også ændret stemmesedlens ordlyd.

Indenrigs- og Boligministeriet oplyser i et skriftligt svar til Politiken, at ministeriet vurderer, at der var den fornødne klarhed om afstemningstemaet den 30. marts, som loven kræver.

Her havde aftalepartierne taget politisk stilling til afstemningstemaet, og forslaget var sendt i ekstern høring, lyder det.

De efterfølgende ændringer har været for forståelsens skyld. Ministeriet vurderer ikke, at de ændrer temaet. Det skriver de til Politiken.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.