Djøf om kritik af embedsmænd: De var under et enormt pres
Ifølge Djøf skal det tages med i betragtningen af embedsfolks ageren, at beslutninger blev taget under pres.

Torsdag kom Minkkommissionen med sine konklusioner. Ifølge Djøf er kritikken mod embedsfolk hård, og der bør tages større højde for den situation, embedsfolk har taget beslutninger under. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er en meget hård, men på sin vis også nødvendig kritik, som Minkkommissionen er kommet med over for en række topembedsmænd.
Det mener Sara Vergo, som er formand for Djøf.
- Jeg synes, vi skal huske, hvad det var for en situation, vi stod i, da beslutningerne skulle træffes, siger hun.
- Det er en hård kritik, kommissionen kommer med, for det er embedsmænd, som har arbejdet i døgndrift i månedsvis for at løse den store sundhedskrise, der var, siger hun.
Minkkommissionen har torsdag konkluderet i sin beretning, at der er grundlag for at rejse tjenestemandssager mod ti embedsmænd. Heriblandt Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.
Djøf-formand Sara Vergo mener, at det er vigtigt at tænke over den ekstraordinære situation, som coronakrisen var. Og at embedsværket ifølge hende også var under et pres fra udlandet, der så mod Danmarks løsninger på coronasmitten hos mink.
Kommissionen konkluderede torsdag, at der var tid nok til at sikre, at lovgrundlaget var på plads ved aflivningen af flere millioner mink.
Adspurgt, om det ikke netop er embedsværkets opgave at trække i håndbremsen og sikre, at der er tid til at få styr på den fornødne lovgivning, svarer Sara Vergo:
- Der er begået fejl, og det har alle erkendt, at der er. Jeg synes bare det er vigtigt, at man tænker i den kompleksitet, der også var i opgaven, siger hun og tilføjer:
- Vi taler om flere ministerier, der var involveret inden for et fag og nogle beslutninger, som man aldrig før har været forberedt på at skulle træffe.
Sara Vergo mener, at sagen bør give anledning til at tænke over, om kulturen i embedsværket og samspillet mellem politikere og embedsfolk er, som den skal være.
- Jeg synes, at sagen bør give anledning til at tale om, om der er noget, der skal justeres på i samspillet mellem politikere og embedsmænd.
- Men jeg synes, vi skal passe på med at bruge sagen som et eksempel på noget, der ikke fungerer. I dagligdagen fungerer embedsværket upåklageligt, siger hun.
Djøf mener ikke, at der er grundlag for at sende nogen embedsmænd hjem, mens overvejelserne om deres ansættelsesfremtid er i gang.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.