Dom får blå partier til at kræve højere straf til vanvidsbilister

Justitsminister Mattias Tesfaye åbner for at se på straf til vanvidsbilister og har indkaldt partier til møde.

Preben Bang Henriksen (V) vil have set på straffen for vanvidsbilisme igen, selv om det kun er halvandet år siden, at Folketinget skærpede straffen. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Preben Bang Henriksen (V) vil have set på straffen for vanvidsbilisme igen, selv om det kun er halvandet år siden, at Folketinget skærpede straffen. Philip Davali/Ritzau Scanpix

I forrige uge faldt der dom i en sag, hvor en 21-årig mand ramte en betjent med så høj fart, at betjenten blev hjerneskadet og invalideret.

Og selv om det bare er halvandet år siden, at Folketinget skærpede straffen for vanvidsbilisme, får sagen oppositionens partier til at ønske sig hårdere straffe.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det er Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der i et et brev til justitsminister Mattias Tesfaye (S) opfordrer ham til at drøfte strafniveauerne igen. Han er ikke afvisende.

Han mener, at der er blevet sendt et klart signal om, at "vi ikke vil acceptere den form for afstumpet tilsidesættelse af andres menneskers liv og helbred".

Men han siger samtidig:

- Jeg mener dog heller ikke, at vi er færdige med at løse problemerne, og derfor har jeg indkaldt partierne i aftalekredsen til et møde efter sommerferien. For vanvidsbilisme skal stoppes.

Retten i Aarhus gav i forrige uge den 21-årige vanvidsbilist en dom på fire års fængsel, en ubetinget frakendelse af kørekortet i otte år og fik konfiskeret sin bil.

Han blev dømt efter straffelovens paragraf 249, hvor det under særligt skærpende omstændigheder kan give op til otte års fængsel, hvis man "uagtsomt tilføjer nogen betydelig skade på legeme eller helbred".

Partierne bag brevet til Mattias Tesfaye undrer sig over, hvad der skal til for at få otte års fængsel, når det ikke er sket i den grove sag fra Aarhus.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, at normalstraffen skal sættes kraftigt i vejret.

- Vi har en pligt til at efterse, om de regler, vi fastsætter i Folketinget, også efterleves i domspraksis. Og der må jeg sige, at det i den her type sager ser ud til, at det ikke er tilfældet, siger Preben Bang Henriksen.

Retsordføreren vil ikke udtale sig om, hvilket strafniveau han mener, der burde have været i den konkrete sag.

- Men jeg kan sige, at jeg ønsker en normalstraf fastsat, så vi i de grove tilfælde ender i den øverste del af straframmen, siger han.

Dommen fra retten i Aarhus omfattede også en række overtrædelser som at flygte fra gerningsstedet, vold og tyveri. Den 21-årige blev fundet skyldig i 35 af sagens 38 forhold.

Samtidig havde den dømte i et indslag i TV 2 Østjylland kaldt sig selv en "vanvidsbilist", og at han ofte kørte overfor rødt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.