Minister vil af med præfektordning på kostskolen Herlufsholm

Undervisningsminister vil se på regler efter dokumentar om kostskolen Herlufsholm, skriver hun på Facebook.

En TV 2-dokumentar om forholdene på Herlufsholm får børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at gå reglerne på området igennem sammen med Folketingets partier. Blandt andet vil ministeren afskaffe præfekt-ordninger. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

En TV 2-dokumentar om forholdene på Herlufsholm får børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at gå reglerne på området igennem sammen med Folketingets partier. Blandt andet vil ministeren afskaffe præfekt-ordninger. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

En TV 2-dokumentar om elevers oplevelser på kostskolen Herlufsholm får undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at indkalde Folketingets partier.

Ministeren vil forsøge at samle et flertal for at afskaffe præfektordninger. Det skriver ministeren på Facebook fredag.

Dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder" blev sendt torsdag. Den bygger på interview med omkring 50 tidligere elever. En række af dem fortæller om en kultur med vold, mobning og krænkelser.

- Billederne og historierne fra Herlufsholm er det alvorligste jeg har set i de årtier, jeg har beskæftiget mig med skoleverdenen, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil på Facebook.

- Det her ser ud til at være så alvorligt, at vi over hele det politiske spektrum må se hinanden i øjnene og spørge om de nuværende regler simpelthen er for slappe.

De Radikale har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt de støtter op om, at præfektordningen skal afskaffes.

- Det er et fuldstændig vanvittigt billede, der tegner sig af, hvor systematisk det er. Ingen børn skal opleve det, og derfor skal vi have det frem i lyset, siger Anne Sophie Callesen, partiets ungdomsundervisningsordfører.

Ifølge ordfører ønsker de ikke at træffe en beslutning før mødet.

Ministeren omtaler en ordning fra Herlufsholm, hvor nogle elever er blevet udnævnt til præfekter. Præfekterne har tidligere haft ansvar for at opdrage de andre elever.

Fredag har rektor for Herlufsholm Mikkel Kjellberg forklaret, at præfektrollen har gennemgået ændringer. Til TV 2 News siger han, at rollen i dag skal være trivselsfremmende.

Men undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ser hellere, at præfektordningen helt forsvinder.

- Regeringen har tidligere i år foreslået Folketingets partier at afskaffe præfektordninger. Det håber vi at kunne komme igennem med, skriver ministeren på Facebook.

Både SF og Enhedslisten bakker op om, at præfektordningen skal fjernes.

- Præfektordningen skal lægges fuldstændig ned. Vi mener ikke, at unge mennesker skal have ansvaret for at opdrage på andre unge mennesker på de her skoler, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Ifølge Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, skal der også ageres inden for de nuværende regler.

- Det skal selvfølgelig politianmeldelses, og det er ledelsens ansvar at sørge for, at det øjeblikkeligt stoppes og får konsekvenser, skriver hun i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.