Her er fire gode grunde til at sætte lys i vinduet 4. maj

Tænd lys for at huske, for demokratiet og for Ukraine

Grafik: Jette Klokkerholm

Grafik: Jette Klokkerholm

Går man 4. maj en tur mellem huse, når det er ved at blive mørkt, vil man se, at der her og der er stillet tændte lys i vinduer. Det er en tradition, der rækker tilbage til Anden Verdenskrig, hvor man på denne aften i 1945 kunne fjerne de mørklægningsgardiner, som den tyske besættelsesmagt havde pålagt danskerne i bestræbelserne på at gøre det svært for de allierede at navigere deres fly ind over Danmark. Lyset gennem vinduerne blev et symbol på, at besættelsen var slut.

I takt med årene er gået, er traditionen blegnet. Det er sørgeligt, mener professor i international politik på AAU, Søren Dosenrode, som ser krigen i Ukraine som en ekstra god grund til at tænde lys i år.

1. Tænd lys for Ukraine

Lysene i vindueskarmene minder os om, at der var nogle år, hvor danskerne fik at føle, hvad det vil sige ikke at have demokrati, og at der var "nogle andre", der bestemte over os - akkurat som ukrainerne lige nu oplever, at Rusland forsøger i deres land.

 - Jeg tror, at de fleste danskere føler, at det er at gå over stregen fra Putins side, så at sætte lys i vinduerne er også at vise en solidaritet med et demokratisk europæisk land, der er blevet angrebet af en autoritær stat. Af en diktator. Måske ikke et fremragende demokratisk land, men dog demokratisk og langt mere end Rusland, siger Søren Dosenrode, som synes, at 4. maj er en fin anledning til at markere solidaritet.

2. Tænd lys for at huske

Lysene i vindueskarmene blev gennem årene symbol for den gode historie om Danmark, som vi stadig kan lære af, mener Søren Dosenrode. Historien om modstandsbevægelsen, der gik op imod besættelsesmagten. 

- Det, som vi alle godt ville have været, selv om vi ved, at det kun var en lille del af befolkningen, der udgjorde modstandsbevægelsen, og at rigtigt mange kom til de sidste to-tre måneder. Nu er der kun ganske få modstandsfolk tilbage, og lysene er en måde at huske dem, og hvad de stod for, siger Søren Dosenrode.

Han mener, at det stadig giver mening at huske på Anden Verdenskrig. Det var den sidste store krig, vi har haft, hvor vi oplevede, at vores selvbestemmelse blev sat ud af spillet.

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

3. Tænd lys for demokratiet

Der er blevet længere mellem lysene i vindueskarmene, siden Søren Dosenrode i midt 90'erne efter år i udlandet vendte hjem til Danmark. Dengang oplevede han, at der var lys i næsten hver andet vindue. Siden blev det færre.

- Vi tænder også lys for demokratiet, fordi vi ved, at demokrati er noget, der skal kæmpes for. At det er centralt og vigtigt, og ikke noget vi kan tage for givet - og det er specielt vigtigt i år, synes han med henvisning til Ruslands invasion af Ukraine.

4. Tænd lys for at tale om demokratiet

Mange vil, formoder Søren Dosenrode, markere 4. maj på Facebook eller andre sociale medier. Det er godt, synes han, men han håber på flere levende lys.

- Nogle gange er det at lave en handling med til at styrke bevidstheden, og kan være anledning til at forklare børn og børnebørn, hvorfor gør vi det her. Både det historiske og som anledning til at diskutere, hvad demokrati er, siger han.

Gennem mange år brugte han selv anledningen til at lade sine børn høre frihedsbudskabet - og selv om de måske ikke altid var lige begejstrede, så anerkender de formålet - at diskutere demokrati.

Og det er der god grund til i disse år, og ikke kun på grund af krigen i Ukraine.

- Så det med at få det diskutere derhjemme. Det er meget vigtigt - selv om det symbolske også har stor værdi, siger han. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.