Ekstra coronavaccine bliver ikke tilgængelig for alle

Det bliver fra start ikke muligt at få en boostervaccine i efteråret, hvis man ikke er en del af målgruppen.

Personer, der ikke er en del af Sundhedsstyrelsens målgruppe for en boostervaccine mod coronavirus i efteråret, kan ikke få en vaccine, selv hvis de ønsker det.

- Det vil ikke være muligt til at starte med. Vi fokuserer på de målgrupper, som vores eksperter har zoomet ind på, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Når den store vaccinationsindsats er gået i gang 1. oktober, vil der blive kigget på, om der kan laves en model for det, lyder det.

- Men indtil nu er det de grupper, som Sundhedsstyrelsen har beskrevet her, siger sundhedsministeren.

Målgruppen for efterårets vaccinationsindsats er personer over 50 år samt gravide, personale på sundheds- og ældreområdet, personale på udvalgte dele af socialområdet og pårørende til personer i særlig øget risiko.

Er man eksempelvis under 50 år og ikke i særlig risiko, men alligevel ønsker at få en boostervaccine, er det altså ikke muligt fra start.

Fredag har Magnus Heunicke annonceret, at Danmark vil vaccinere med variantopdaterede vacciner i efteråret. Den skal virke "bredere og bedre".

De to vacciner er udviklet af Pfizer/BioNTech og Moderna.

Den første leverance ankommer i næste uge og indeholder 1,2 millioner doser.

15. september bliver de første vaccineret med de nye boostervacciner. Det bliver beboere på plejehjem, hvorefter resten af målgrupperne kan vaccineres fra 1. oktober.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indstillede torsdag, at de to coronavacciner, som er tilpasset flere virusvarianter, godkendes til brug i EU. EU-Kommissionen godkendte dem senere torsdag, og derfor kan de nu benyttes i Danmark.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.