Engell: Dårlig S-måling er skidt udgangspunkt for valgudskrivelse

De Radikale kræver, at Socialdemokratiet udskriver valg, men regeringspartiet står dårligt i målinger.

Det er flere sager, der er skyld den lavere opbakning, og derfor bliver det svært at vende for statsminister Mette Frederiksen (S). (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Det er flere sager, der er skyld den lavere opbakning, og derfor bliver det svært at vende for statsminister Mette Frederiksen (S). (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet står til den dårligste meningsmåling i årevis, mens valgrygterne svirrer på Christiansborg.

De Radikale har hængt et damoklessværd over hovedet på statsminister Mette Frederiksen (S) med krav om at afholde valg senest til oktober.

Det presser regeringspartiet ifølge politisk kommentator Hans Engell.

- Det er den mest ringe måling i årevis, og det gør, at beslutningen om at udskrive valg er svær. Den er svær, fordi Mette Frederiksen er nødt til at have et blik på, hvordan meningsmålingerne arter sig.

- Siden sommerferien har målingerne været dybt utilfredsstillende (for Mette Frederiksen, red.), siger han.

Socialdemokratiet står i en måling fra Voxmeter fra Ritzau til 22,9 procent af stemmerne.

Ved valget i 2019 fik partiet 25,9 procent af stemmerne, men det var også en lille tilbagegang.

Hans Engell mener, at det er tydeligt, hvad der koster opbakning blandt vælgerne.

Det skyldes minksagen, hvor regeringen meldte ud, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for mutation af coronavirus.

Men det skete, inden lovgrundlaget var på plads. Mette Frederiksen fik skarp kritik af en kommission og modtog en politisk næse for sin rolle.

- Minksagen koster dyrt, dyrt, meget dyrt. Den er hun ikke kommet ud af på nogen elegant måde, og sagen er slet ikke slut, siger Engell. Han henviser til, at en række ledende embedsmænds skæbne endnu er uvis.

Derudover peger han på debatten om Mette Frederiksens ledelsesform og historien om sigtelsen af Lars Findsen, der er hjemsendt chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det er flere sager, der er skyld i den lavere opbakning, og derfor bliver det svært at vende for Socialdemokratiet.

- Hun savner virkelig nogle vindersager, og vi har ikke hørt meget om, hvad regeringen vil gå til valg på. Det kommer, når 2030-planen fremlægges, siger Engell.

På Christiansborg spekuleres der i, om statsministeren kan finde på at udskrive valg allerede i næste uge, når partiet holder sommergruppemøde.

- De her dårlige meningsmålinger tilskynder ikke til et hurtigt folketingsvalg, og det virker ikke til, at der er fuldstændig klarhed over deres 2030-plan. De holder formentlig alle muligheder for valg åbne, siger Engell.

Målingen fra Voxmeter viser desuden et blåt flertal. Blå blok står til 50 procent af stemmerne, mens rød blok står til 47,5 procent.

Venstre står til 15,2 procent, mens der er 12,5 til De Konservative, som endnu ikke har sagt, om partiet stiller med en statsministerkandidat.

Der spekuleres i, om det bliver meldt ud på partiets sommergruppemøde i næste uge.

Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne står i målingen til 11,2 procent.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden