Enhedslisten slår fast: Vil forlade forsvarsalliancen Nato

Enhedslistens hovedbestyrelse har efter omstridte udtalelser indskærpet linjen om dansk medlemskab af Nato.

Mai Villadsen, Pelle Dragsted mener ikke, at Danmark bør forlader Nato i morgen i lyset af krigen mod Ukraine. <i>Mathias Eis/Ritzau Scanpix</i>

Mai Villadsen, Pelle Dragsted mener ikke, at Danmark bør forlader Nato i morgen i lyset af krigen mod Ukraine. Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Der er blevet skabt så stor tvivl om Enhedslistens forhold til forsvarsalliancen Nato, at der søndag blev holdt et ekstraordinært møde i hovedbestyrelsen. Det skriver Politiken onsdag.

Det fandt sted for at slå fast, at partiet stadig arbejder for at forlade den transatlantiske forsvarsalliance. En enig hovedbestyrelse stemte ifølge avisen for at fastholde partiets linje, som der er blevet sået tvivl om.

- Det var nødvendigt, fordi jeg fornemmede, at der havde været udtalelser, som måske havde rejst spørgsmålstegn ved, om det bare var en forældet beslutning, eller om det stadig er noget, vi reelt mener, siger Jonathan Simmel, der er medlem af hovedbestyrelsen.

Krigen i Ukraine har blotlagt flere uenigheder mellem store dele af folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, der er partiets øverste organ.

Tidligere folketingsmedlem Pelle Dragsted (EL) har kaldt det "fuldstændig gak" at diskutere, om Danmark skulle meldes ud af Nato med henvisning til Ruslands blodige angreb på Ukraine.

Tidligere politisk ordfører Pernille Skipper (EL) har sagt, at det ikke giver nogen mening at melde sig ud af Nato i morgen.

Forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL) har tidligere sagt, at Enhedslisten ikke arbejder aktivt for at få Danmark ud af Nato og mener i stedet, at det er "et langsigtet mål".

Hovedbestyrelsesmedlem Astrid Vang Hansen (EL) fortolker afstemningen sådan, at Danmark hellere burde meldes ud i går end i morgen.

Pelle Dragsted er medlem af hovedbestyrelsen og stemte for at forlade Nato, fordi han er enig i det principielle mål.

- Men bagved ligger sikkert nogle forskellige opfattelser af, hvad alternativet præcis er, og hvilke forudsætninger der skal være til stede, før det bliver aktuelt.

- Her bakker jeg op om de udtalelser, der er kommet fra Mai Villadsen (politisk ordfører, red.), Eva Flyvholm og resten af folketingsgruppen, skriver Dragsted i en sms til Politiken.

Med angrebet på Ukraine er der kommet fokus på Europas forsvar og særligt medlemskabet af Nato. Forsvarsalliancen har en musketered om, at et angreb på ét land er et angreb på alle.

Ukraine er dog ikke medlem af Nato, som derfor ikke spiller nogen aktiv militær rolle i krigen.

I en skriftlig kommentar til Politiken peger gruppeformand Peder Hvelplund (EL) på, at det er et "langsigtet" mål at forlade Nato. Alternativet er eksempelvis et tættere nordisk forsvarssamarbejde.

De mulige partnere Finland og Sverige har på det seneste udtrykt åben interesse for medlemskab af Nato.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Spøgelsesbilist hamrer ind i modkørende på E45
Luk