Erhvervsliv kalder grøn skattereform for en win-win-aftale

Erhvervsliv roser, at afgifter følger med tilskud til virksomheder i ny aftale, mens Klimabevægelsen er uenig.

Finansminister Nicolai Wammen (S) klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), skatteminister Jeppe Bruus (S) samt repræsentanter fra aftalepartierne præsenterede fredag en grøn skattereform i Finansministeriet. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Finansminister Nicolai Wammen (S) klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), skatteminister Jeppe Bruus (S) samt repræsentanter fra aftalepartierne præsenterede fredag en grøn skattereform i Finansministeriet. Emil Helms/Ritzau Scanpix

En bred aftale om en grøn skattereform vækker begejstring over en bred kam hos det danske erhvervsliv.

Særligt fremhæver flere, at det er godt, at grønne CO₂-afgifter kommer i ledtog med skattelettelser til danske virksomheder.

Det melder blandt andre organisationerne Dansk Erhverv, Dansk Industri og Tekniq Arbejdsgiverne.

- Jeg glæder mig over, at de grønne CO₂-afgifter følges af generelle skattelettelser til erhvervslivet, som tilmed har en positiv indvirkning på Danmarks bnp. Det er ren win-win, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne.

Aftalen går konkret ud på at pålægge virksomheder en CO₂-afgift på 750 kroner per ton i 2030.

Den blev fredag præsenteret på et pressemøde af partierne bag, der inkluderer regeringen, støttepartierne SF og De Radikale samt Venstre og De Konservative.

Aftalens formål er at få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser.

Ifølge Dansk Erhverv gør reformen både Danmark grønnere og rigere.

- Det har hele tiden været afgørende for Dansk Erhverv, at en grøn skattereform ikke skal gøre det dyrere at drive virksomhed i Danmark. Derfor er jeg meget tilfreds, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Dansk Industri (DI) mener også, at aftalen skaber fremdrift i den nødvendige grønne omstilling og gør det danske samfund rigere.

Hos Klimabevægelsen lyder der også en tilfredshed med aftalen. Men bevægelsen så gerne, at der var satset endnu mere på afgifter frem for tilskud.

Det siger Frederik Sandby, der er sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

- Vi har arbejdet for, at aftalen skulle indeholde en større afgiftssats.

- Partierne har dog valgt et mere midtersøgende scenarie, hvor der gives store tilskud til de mest forurenende virksomheder. Det resulterer i en dyrere og mere usikker omstilling, lyder det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.