Færøsk partileder kvitter politik efter dårligt dansk valg

Folkeflokken klarede sig ikke som håbet ved valget til Folketinget. Lederen af partiet forlader politik.

Christian Andreasen stopper som leder af det færøske konservative parti Fólkaflokkurin (på dansk Folkeflokken) efter mindre end otte måneder på posten.

Det skriver det færøske medie Kringvarp Føroya.

Han stiller ikke op til genvalg ved lagtingsvalget 8. december, men vender tilbage til et job som advokat på fuld tid.

Partilederen begrunder sin afgang med blandt andet et dårligt resultat for partiet ved det danske folketingsvalg. Og at han har oplevet personlig faldende opbakning ved både valget til Folketinget og det seneste valg til Lagtinget, der er det færøske parlament.

- Jeg har heller ikke den fornødne brede opbakning fra Folkeflokkens parlamentariske gruppe på indre partiændringer, som jeg mener, må foretages.

- Derfor mener jeg ikke, at jeg er den rette person til at lede partiet, siger Christian Andreasen blandt andet i en udtalelse ifølge Kringvarp Føroya.

Færøerne har to pladser i det danske Folketing. Ved valget for godt en uge siden genvandt Sambandsflokkurin (på dansk Sambandspartiet) og Javnadarflokkurin (på dansk Socialdemokratiet) deres mandater.

Christian Andreasen meddelte op til folketingsvalget, at han vil bakke op om en borgerlig regering i Danmark, men at han derudover ellers ikke agter at blande sig i dansk politik.

Ligesom andre færøske partier sagde han, at en færøsk plads i det danske folketing først og fremmest skal bruges til at fremme de ting, som besluttes i Færøernes eget parlament, Lagtinget.

Den afgående partileder er uddannet jurist, og han blev valgt til Lagtinget for første gang i juli 2019.

Efter godt to et halvt år i Lagtinget kunne han i marts i år avancere til partileder, efter at den daværende leder, Jørgen Niclasen, blev taget i spirituskørsel.

Niclasen havde drukket alkohol en aften, og næste dag havde han taget bilen for at købe morgenbrød. På turen blev han standset af politiet, og en test viste, at toppolitikeren stadig var beruset.

Der har på det seneste været uro i færøsk politik, og tirsdag blev udenrigsminister Jenis av Rana smidt på porten efter kontroversielle ytringer om homoseksualitet.

Blandt andet sagde han, at han ikke ville kunne pege på Søren Pape Poulsen (K) som statsminister på grund af hans seksualitet.

Onsdag måtte lagmand Bardur à Steig Nielsen udskrive nyt valg til Lagtinget, fordi han ikke har den fornødne opbakning bag sig. Valget afholdes torsdag den 8. december.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.