Fem partiledere besøger danske soldater i de baltiske lande

På en to dages tur til Estland, Letland og Litauen skal partiledere besøge danske soldater og udsendte.

De fem partiledere skal blandt andet besøge militærbasen Tapa i Estland og luftbasen Šiauliai Air Base i Litauen. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

De fem partiledere skal blandt andet besøge militærbasen Tapa i Estland og luftbasen Šiauliai Air Base i Litauen. Emil Helms/Ritzau Scanpix

De fem partiledere, som står bag den nye aftale om omfattende investeringer i det danske forsvar - det såkaldte nationale kompromis - skal onsdag og torsdag besøge danske udsendte i de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er statsminister Mette Frederiksen (S), Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, SF-formand Pia Olsen Dyhr, De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, og den konservative formand Søren Pape Poulsen, som skal med på rejsen.

De starter besøget på militærbasen Tapa i Estland. Her er danske soldater lige nu udstationeret ved Natos fremskudte tilstedeværelse for at demonstrere, at forsvarsalliancen er parat til at beskytte Natos territorium og befolkninger.

Senere samme dag rejser delegationen til luftbasen Šiauliai Air Base i Litauen, hvor danske F-16-fly er udstationeret som en del af Natos integrerede luftforsvar.

Dagen efter rejser de fem partiledere Natos divisionshovedkvarter i Ādaži i Letland. Her skal de besøge danske udsendte.

- Jeg glæder mig til at besøge vores danske udsendte i Baltikum og takke dem for deres indsats og bidrag til forsvaret af Natos territorium, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Med det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik er de fem partiledere blevet enige om at tilføre yderligere 18 milliarder kroner til Forsvaret i 2033.

Det svarer til et løft af det danske forsvar på to procent af bruttonationalproduktet (bnp).

Det har længe været et krav fra Nato, at medlemslandene skal bruge to procent af bnp på sit forsvar. Den historiske aftale blev indgået, efter at Rusland begyndte sin invasion af Ukraine.

Desuden er partierne blevet enige om, at danskerne ved en folkeafstemning 1. juni skal tage stilling til, om det danske EU-forsvarsforbehold skal bevares.

Mette Frederiksen skal på besøget i Baltikum desuden mødes med de tre landes premierministre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.