Fintælling har tidligere flyttet folketingsmandat mellem blokkene

En del stemmer skal flyttes ved fintælling, før mandat kan skifte parti ved folketingsvalg, siger valgforsker.

Danmarksdemokraterne, her formand Inger Støjberg, mistede i første omgang stemmer til politisk ordfører Mai Villadsens parti, Enhedslisten, i Sæby i Nordjylland. Ved fintællingen blev det dog opdaget, at de to partiers stemmer var blevet forbyttet. <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Danmarksdemokraterne, her formand Inger Støjberg, mistede i første omgang stemmer til politisk ordfører Mai Villadsens parti, Enhedslisten, i Sæby i Nordjylland. Ved fintællingen blev det dog opdaget, at de to partiers stemmer var blevet forbyttet. Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I princippet kan det godt have haft en betydning, at stemmer i Sæby i Nordjylland ved folketingsvalget tirsdag ved en fejl skiftede hænder fra Danmarksdemokraterne til Enhedslisten.

Men i praksis skal der virkelig flyttes mange stemmer, før det kan flytte et mandat og få en effekt på det samlede udfald af folketingsvalget. Her kan rød blok med hjælp fra tre nordatlantiske mandater lige akkurat skrabe flertallet på 90 mandater sammen.

Det siger valgforsker Rune Stubager, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Særligt ved kommunalvalg kan marginalerne være meget små.

- Og jo mindre marginalerne er, jo mindre en fejl skal der til, for at det kan flytte noget. Der er som regel større marginaler ved folketingsvalg, siger han.

Onsdag kom det frem, at der ved folketingsvalget ved en fejl var blevet byttet om på stemmerne for Enhedslisten (liste Ø) og Danmarksdemokraterne (liste Æ) ved valgstedet i Manegen Sæby Kulturhus.

Fejlen blev afsløret under den traditionelle fintælling af stemmerne, som foregår dagen efter valget.

- Det gør man jo i forbindelse med, at man alligevel tæller de personlige stemmer op. Det er helt standard, siger Rune Stubager.

Ifølge KMD's officielle valgside gik Enhedslisten markant frem og blev noteret for 15,3 procent af stemmerne på valgstedet i Sæby - svarende til 980 stemmer.

Men det var en fejl. Det var i stedet Danmarksdemokraterne, der havde fået det antal stemmer.

Enhedslisten havde i virkeligheden kun fået 104 stemmer, men i første omgang var der altså blevet byttet om på stemmerne til de to partier.

Faktisk er det sket før, at et mandat har skiftet hænder ved et folketingsvalg efter fintællingen.

I 2005 blev De Radikale efter fintælling tildelt et tillægsmandat i det daværende Sønderjyllands Amt.

Det var ellers i første omgang gået til De Konservative i Viborg Amt.

Fintællingen af partiernes stemmesedler i landet gav De Radikale en fremgang på 1007 stemmer i forhold til meldingerne fra valgstederne på valgaftenen. De Konservative mistede derimod 457 stemmer og dermed mandatet.

- Eksemplet fra 2005 er meget sjovt, fordi det ville gøre forskellen, hvis det var faldet den anden vej i dag, siger Rune Stubager.

Dengang havde den blå blok imidlertid så stort et flertal i Folketinget, at blokken beholdt flertallet, selv om De Konservative mistede et mandat.

Der findes også nyere eksempler både kommunalt og på regionalt plan, hvor mandater er skiftet mellem partier efter fintælling.

Ved kommunalvalget sidste år skiftede et mandat i Herning Kommune ejermand fra Kristendemokraterne til De Konservative efter fintælling.

Og ved regionsrådsvalget i 2017 i Region Sjælland blev et mandat til SF efter fintællingen sendt videre til Enhedslisten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.