Flertal vil straffe udnyttelse af flygtninge ekstra hårdt

Det skal straffes ekstra hårdt, hvis ukrainske flygtninge udnyttes til prostitution i Danmark.

Ukrainske flygtninge, som havner i prostitution, har skabt forargelse og overskrifter i Danmark, Norge og Sverige.

Derfor vil et politisk flertal stramme grebet om de bagmænd, som udnytter flygtninge. Det skriver Jyllands-Posten. Det skal ske ved at gøre det til en særligt skærpende omstændighed at udnytte flygtninge.

- Der er en stor risiko for, at de ender i job, hvor de risikerer at blive udnyttet, fordi de ikke forstår sproget, deres rettigheder, eller hvor de kan søge hjælp hvis de udsætte for noget, der er groft, siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til Ritzau.

Hun har i forbindelse med et lovforslag om en styrket indsats mod menneskeudnyttelse foreslået, at det skal tælle som en skærpende omstændighed, hvis en flygtning udnyttes.

Det defineres som en person, der befinder sig i en særligt sårbar situation. For eksempel krigsflygtninge, der udnyttes til "arbejde eller prostitution, pornografiske optagelser med videre under åbenlyst urimelige forhold".

Det sker blandt andet efter historier om udnyttelse af flygtninge, og flygtninge som er havnet i sexindustrien i Norge og Sverige.

Center for Menneskehandel har kendskab til to ukrainske kvinder i Danmark, der er blevet udnyttet af bagmænd til prostitution.

Karina Lorentzen Dehnhardt håber, at det vil dæmme op for problemerne. Men er ikke sikker.

- Jeg tror desværre ikke, det er nok for at stoppe alle bagmænd, der har et ønske om at udnytte flygtninge. Men jeg håber, at når vi har en skærpende omstændighed, at vi sender et klart signal om, at det ikke er acceptabelt, siger hun.

På spørgsmålet om lovgiverne så ikke burde gøre mere, svarer hun, at det i første omgang skal være strafbart.

- Jeg tænker, at det giver rigtig god mening at have selve lovgivning på plads. Så hvis situationen skal opstå, så kan vi også straffe det, og vi kan sikre, at det er ekstra strafbart, når man udnytter et sårbart menneske, som ikke kender sine rettigheder og sproget.

- Men det er klart, at det skal følges op med andre indsatser også. Vi skal også kunne afdække, at det sker, siger hun.

Den nye justitsminister Mattias Tesfaye (S) støtter op om ændringsforslaget.

Det samme gør fagforbundet 3F, fortæller forbundssekretær Søren Heisel.

- Det vil være en kæmpe fordel, at bøderne stiger, således at de, der udnytter situationen, er bevidste om, at der venter en straf i den anden ende, hvis det bliver opdaget, siger han til Ritzau.

Han ser desuden gerne, at en virksomhedsejer kan miste retten til at drive virksomhed, hvis ansatte bliver udnyttet. Det er der foreløbig ikke lagt op til.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.