Folketingets kontroludvalg har i ti år ikke fået central liste

Oversigt over ubesvarede spørgsmål om efterretningstjenester er aldrig sendt til Folketingets kontroludvalg.

Når ministre bliver spurgt ind til efterrettelige spørgsmål, har de mulighed for at henvise til folketingets kontroludvalg.

For at holde kontrol med, at denne mulighed ikke bliver brugt unødigt, blev det lovet, at udvalget årligt skulle modtage en liste over, hvor mange gange det sker i ministersvar til Folketinget.

Men den liste er gennem de sidste ti år aldrig kommet. Det skriver Jyllands-Posten. Listen skulle ellers sikre, at udvalget ikke blev en syltekrukke for sager, som er politisk betændte.

Folketingets kontroludvalg, som går under det officielle navn Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, har til opgave at føre parlamentarisk kontrol med regeringens arbejde med efterretningstjenester.

Men udvalget er underlagt stor tavshedspligt. Reelt må dets medlemmer ikke svare på, om de er blevet præsenteret for en sag eller et spørgsmål.

Dermed har skiftende ministre ved at henvise til udvalget kunnet sørge for, at der aldrig kom et svar.

At udvalget ikke har modtaget listerne er et udtryk for et svækket kontrolorgan, mener Pernille Boye Koch, som er forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder og ifølge avisen har fulgt sagen i årevis.

- Det siger noget om, at udvalgets rolle og dets muligheder har været meget begrænset, siger hun til Jyllands-Posten.

Samtlige fem medlemmer af kontroludvalget har ligeledes kritiseret udvalgets reelle funktion. I en samlet kronik i samme avis lød det i forrige uge, at udvalget i stedet for at være et kontrolorgan blev brugt som en syltekrukke.

Ifølge Jyllands-Posten har udvalget samtidig ikke påberåbt sig den manglende liste. Og det møder også undren fra Pernille Boye Koch.

Til avisen siger kontroludvalgets formand, Preben Bang Henriksen (V), at han ikke mener, at listen gør nogen forskel. Han henviser til, at udvalget, selv hvis de fik listen af tavshedshensyn ikke måtte råbe op om problematikken. Derfor mener han ikke, at den manglende liste betyder noget.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.