Folketingets partier vil ændre pensionsregler efter Britta-dom

Det skal fremover være muligt for staten at tage private pensioner fra dømte forbrydere, mener flertal.

Britta Nielsen var hovedpersonen i en af de mest omtalte svindelsager i nyere tid. (Arkivfoto). <i>Phill Magakoe/Ritzau Scanpix</i>

Britta Nielsen var hovedpersonen i en af de mest omtalte svindelsager i nyere tid. (Arkivfoto). Phill Magakoe/Ritzau Scanpix

Alle Folketingets partier har torsdag stemt for Venstres beslutningsforslag om at ændre loven, så personer dømt for berigelseskriminalitet ikke kan have penge stående på kapital- eller ratepensioner.

Med vedtagelsen skal Justitsministeriet nu se på, hvordan loven kan tilpasses. Det skal ske inden årets udgang.

- Retsstillingen under den nugældende lovgivning er helt vanvittig, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V) i en skriftlig kommentar.

Beslutningsforslaget blev fremsat, efter at Højesteret i februar afgjorde, at staten ikke kan tage den svindeldømte Britta Nielsens kapital- og ratepension, selv om hun har bedraget staten for over 100 millioner kroner.

- Det er selvfølgelig stødende for enhver - og specielt offeret - at tyven kan grine hele vejen ud af banken.

- Det påhviler nu Justitsministeriet inden årets udgang at få tilpasset retsplejelovens bestemmelser efter vedtagelsen. Forslaget får desværre kun virkning for fremtiden og desværre ikke for Britta Nielsens sag, siger Preben Bang Henriksen.

Britta Nielsen blev i februar 2020 idømt seks et halvt års fængsel for svindel for 117 millioner kroner i Socialstyrelsen, hvor hun var ansat. Svindlen foregik gennem 25 år. I den periode overførte hun penge til sig selv.

Britta Nielsen blev dømt for at have foretaget knap 300 overførsler til sig selv.

I svindeldommen blev der lagt vægt på, at hun tog penge fra puljer, der var beregnet til projekter for udsatte og svage borgere. Derudover også at hun misbrugte sin stilling i det offentlige.

Hun blev også dømt til at få konfiskeret 113 millioner kroner. Men det er kun lykkedes at få en mindre del af millionerne ud af Britta Nielsens konkursbo.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.