Forældre og lærere afviser tørklædeforslag: Forkert vej at gå

Skole og Forældre ser ikke kommissions anbefaling om tørklædeforbud som forenelig med danske skolers værdier.

Det strider med folkeskolens grundværdier, hvis man forbyder muslimske piger at bære tørklæde. Det mener organisationerne Skole og Forældre og Danmarks Lærerforening. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Det strider med folkeskolens grundværdier, hvis man forbyder muslimske piger at bære tørklæde. Det mener organisationerne Skole og Forældre og Danmarks Lærerforening. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skole og Forældre mener, at en anbefaling om at forbyde piger at bære tørklæde i grundskolen ikke er forenelig med den danske folkeskoles værdier.

Det siger Rasmus Edelberg, der er landsformand for organisationen, som repræsenterer forældre og skolebestyrelser i folkeskolen.

- Vi synes, at det er vigtigt at holde fast i de værdier, som den danske folkeskole bygger på. Her tænker jeg på frisind og plads til forskellighed, og at vi ikke udøver streng social kontrol over børnene.

- Skole og forældre må tale om, hvilke værdier og kulturelle praksisser vi har, og hvilke normer der gælder og er hensigtsmæssige. Det mener vi også er vejen frem i spørgsmålet om tørklæder. Jeg tror, at svaret ligger i samtale og dialog med de voksne og ikke et lovgivningsspørgsmål eller en hård regel.

Han understreger, at man ikke må "gøre børnene til problemet og så udskamme dem".

- Vi må tage fat i de forældre, som vi synes, skal vide noget om, hvad der er hensigtsmæssigt. Det er måske en lidt tungere vej, men det er den rigtige vej.

Kommissionen hedder "Kommissionen for den glemte kvindekamp" og blev nedsat af regeringen tidligere på året.

Kommissionen har til formål at undersøge, hvordan man undgår social kontrol af piger og kvinder i indvandrermiljøer.

At nogle går med hovedtørklæde er ifølge kommissionen med til at dele børnene op og vise, at muslimske piger er anderledes, lyder argumentet.

Heller ikke Danmarks Lærerforening bakker op om forslaget. Næstformand Dorte Lange kalder det en forkert vej at gå.

- Er der piger, som eventuelt måtte blive påtvunget et tørklæde mod deres vilje og mistrives på grund af det, så må vi tale med familierne om mistrivslen. Det vil vi tage fat på ad de veje, vi normalt går.

Hun mener, at lærerne er klædt på til at spotte tegn på mistrivsel og social kontrol. Men de mangler tiden til for eksempel at have jævnlige samtaler med eleverne, forklarer Dorte Lange.

Hun påpeger ligesom Rasmus Edelberg, at forslaget strider mod formålet med den danske folkeskole.

- Det er et frit valg, man har til at tage det på, men man skal også have lov at være fri. Den diskussion må vi kunne tage frit, uden at der på forhånd er lagt forbud ned over det, lyder det.

Hun er dog åben for at diskutere et andet af kommissionens forslag.

Anbefalingen lyder, at "muligheden for at blive fritaget for faget kristendomskundskab i folkeskolen afskaffes ved at fagets indhold og navn justeres".

- At kalde det nuværende kristendomsfag for religion er noget, vi for mange år siden har fremsat, så det er vi åbne for tale videre om, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.