Forsvarsminister præsenterer eftersyn af dansk forsvar

Morten Bødskov vil før forhandlinger om forsvarsforlig tale om udfordringer på Forsvarsministeriets område.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) afholder pressemøde onsdag klokken 10.30, hvor han vil adressere udfordringerne på Forsvarsministeriets område. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) afholder pressemøde onsdag klokken 10.30, hvor han vil adressere udfordringerne på Forsvarsministeriets område. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Onsdag klokken 10.30 vil forsvarsminister Morten Bødskov (S) præsentere del 1 af regeringens eftersyn af dansk forsvar. Det sker på et pressemøde på Panserværkstedet Sandholm i Nordsjælland.

- Eftersynet skal sikre, at udfordringerne på Forsvarsministeriets område analyseres og fremlægges inden forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Det nuværende forsvarsforlig udløber med udgangen af 2023.

Forligskredsen bag forsvarsforliget blev i marts udvidet, så også SF, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige kom med.

I forvejen var Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti med i forliget, der løber fra 2018-2023, og som blev indgået i januar 2018.

Dengang blev bevillingen til Forsvaret løbende udvidet, så bevillingen blev forhøjet med 800 millioner kroner i 2018 og med 4,8 milliarder kroner næste år.

Men efter Ruslands invasion af Ukraine i februar i år har et flertal i Folketinget besluttet, at bevillingerne til forsvar og sikkerhed skal hæves endnu mere.

I marts blev Det Nationale Kompromis indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, De Radikale og SF, og det betyder en markant forhøjelse af bevillingen i fremtiden.

Inden udgangen af 2033 skal Danmark således varigt bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnp) om året, omkring 18 milliarder kroner årligt, til forsvar og sikkerhed.

Aftalepartierne afsatte desuden en generel reserve på 3,5 milliarder kroner både i år og næste år set i lyset af den anspændte situation efter Ruslands invasion.

I august fortalte Morten Bødskov, at planen er, at Danmark skal investere massivt i at få bygget nye orlogsskibe. I løbet af de næste 20 år skal der bruges estimeret over 40 milliarder kroner på dette.

- Det går ikke, særligt i en tid med krig i Europa, at det danske forsvar har problemer med at få bygget skibe og andet materiel, sagde forsvarsministeren ved den lejlighed.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.