Forsvarsminister kalder danskledet Irak-mission en succes

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) har mandag besøgt de danske udsendte til Natos mission i Irak.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) har mandag besøgt Danmarks udsendte til Nato-missionen i Irak. (Arkivfoto) <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) har mandag besøgt Danmarks udsendte til Nato-missionen i Irak. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix

De danske udsendte til Natos mission i Irak fik mandag besøg af forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Danmark står i spidsen for missionen frem til maj. Den foregår i den irakiske hovedstad, Bagdad, og på Al Asad luftbase. Fra maj står Italien i spidsen.

De danske udsendte giver støtte, rådgivning og hjælper med at opbygge kapacitet i irakiske sikkerhedsorganisationer. Danmark bidrager også med helikoptere på Al Asad luftbase.

Morten Bødskov kalder ledelsen af missionen for en succes.

- De danske soldater gør en meget stor forskel i Irak. Det har de gjort gennem mange år, og lige nu er indsatsen blandt andet koncentreret om de irakiske styrker, at bidrage til deres arbejde samt Nato-missionens arbejde med et større helikopterbidrag.

- Samlet er det jo med til at forstærke irakernes mulighed for at slå tilbage mod Isil og sørge for, at Irak kan udvikle sig til at være et stabilt land, siger han.

Isil er en forkortelse for Islamisk Stat.

Rådgivningen koncentrerer sig om det irakiske forsvarsministerium og militær. Den skal hjælpe med at ruste det irakiske militær til at bekæmpe Islamisk Stat i Irak.

Nato-missionen "Nato Mission Iraq" (Nmi) blev oprettet i juli 2018. Det skete på en anmodning fra Iraks regering. Missionen startede i oktober samme år.

USA har de seneste år mindsket deres engagement i Irak og resten af Mellemøsten. Morten Bødskov mener dog ikke, det har kunnet mærkes i den konkrete mission.

- Det er klart, at amerikanerne også har et ønske om, at andre Nato-medlemslande tager et større ansvar, og det har Danmark gjort, siger han.

Ud over at besøge de danske udsendte har Morten Bødskov også mødtes med sin irakiske kollega - forsvarsminister Juna Enad Saadoon.

De to ministre har diskuteret sikkerhedsdiskussionen i Irak og samarbejdet imellem de irakiske sikkerhedsinstitutioner og Nmi.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.