Gade ligner ny formand for Folketinget: Nogle ting siger man ikke nej til

Søren Gade havde ikke selv tænkt på at blive formand for Folketinget, men er stolt over bred opbakning.

Søren Gade anser det som et "kæmpe skulderklap", at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har indstillet Gade til at blive Folketingets nye formand. Et politisk flertal for den idé har hurtigt tegnet sig lørdag. (Arkivfoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Søren Gade anser det som et "kæmpe skulderklap", at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har indstillet Gade til at blive Folketingets nye formand. Et politisk flertal for den idé har hurtigt tegnet sig lørdag. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Søren Gade er "stolt og beæret" over, at et flertal har samlet sig om at pege på ham som formand for Folketinget.

- Jeg har aldrig selv tænkt i de baner. Det er min formand (Jakob Ellemann-Jensen, Venstres formand, red.), der har bragt det på banen.

- Jeg plejer at sove godt om natten, men det har jeg ikke gjort i nat. Bare tanken om at det skulle lanceres. Det er ikke så meget, at man kan tabe eller vinde, men mere at det er så markant anderledes. Der er trods alt kun én formand af gangen. Det er så privilegeret at blive indstillet til det, siger han.

Han kalder det et "kæmpe skulderklap" fra sin formand.

- Der er nogle ting i verden og i livet, som man ikke kan sige nej til. Det her er en af dem. Hvis jeg skulle ende med at blive formand, kan jeg ikke få en større anerkendelse, siger han.

Lørdag eftermiddag meddelte Venstre, at partiet indstiller Søren Gade som ny formand for Folketinget.

Under to timer senere står det klart, at der er politisk flertal for den idé.

Flere af Gades kolleger fremhæver hans evne til at samle og ikke splitte. Det er Søren Gade glad for at høre.

- Jeg har været ude og inde af dansk politik, og jeg har altid fastholdt nogle venskaber. Det har været venskaber på tværs af partier.

- Så jeg er glad for, at de nævner det, for jeg synes, jeg har gode forbindelser i de fleste partier, og jeg har gennem min tid som gruppeformand og minister samarbejdet med mange af dem, som er fremtrædende i partierne i dag. De siger det formentlig så pænt, fordi de har følt, at vi har haft et godt samarbejde, siger Gade.

Ifølge Casper Dall, der er politisk redaktør på Avisen Danmark, skal enigheden mellem S og V ses som et udtryk for en voksende tillid mellem de to partier.

Og tillid er vigtigt, hvis de to partiet potentielt skal gå i regering sammen, siger han.

Fra Søren Gade lyder det:

- Hvis man skal lægge noget i det, er det da et signal om, at man som regering ikke bruger sit smalle flertal, men at man signalerer, at man kigger mere holistisk på det.

- Jeg ser det ikke som en deal mellem mit parti og Socialdemokratiet om, hvad der skal ske i fremtiden, men mere om, at det at gå bredt er noget, som statsministeren mente i alle sammenhænge.

Han mener faktisk, at valget af ny formand nærmest er afkoblet fra forhandlingerne om en ny regering.

- Havde man lavet en midlertidig formand, ville det være en del af en eventuel aftale mellem de partier, der eventuelt skulle noget sammen. Men ved at vælge en permanent formand, har man pillet det ud af den politiske rævekage.

- Men jeg er meget beæret og stolt over, at mine kolleger så relativt hurtigt har været ude at bakke op. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet sig.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.