Milliardgæld til det offentlige skal ned med ny aftale

Fremover får Gældsstyrelsen udvidet mulighed for at inddrage offentlig gæld fra skyldneres lønudbetalinger.

Med skatteminister Jeppe Bruus (S) i spidsen har politisk flertal indgået en aftale om at nedbringe gælden til det offentlige. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Med skatteminister Jeppe Bruus (S) i spidsen har politisk flertal indgået en aftale om at nedbringe gælden til det offentlige. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et politisk flertal har indgået en aftale, som skal nedbringe danskernes gæld til det offentlige.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet. Den skal sikre, at eksempelvis gælden fra skattegæld og politibøder nedbringes.

- Alle er gået til opgaven med en fælles forståelse af, at det grundlæggende er uholdbart, at så mange danskere ikke har betalt, hvad de skylder til fællesskabet. Men også af, at der er mennesker, som har brug for en håndsrækning for ikke at hænge fast i en gældsspiral, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i pressemeddelelsen.

Omkring hver femte dansker har gæld til det offentlige. Det kan være i form af ubetalte skatter, bøder, underholdsbidrag og forsyningsafgifter.

Den samlede gæld for borgere og virksomheder løb ved udgangen af 2021 op i 145 milliarder kroner. Men selve kursværdien, altså gældens reelle værdi baseret på skyldnernes betalingsevne, var på cirka 35 milliarder kroner.

Konkret betyder aftalen, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælden fra skyldneres lønudbetalinger. Det vil ske via et automatisk træk i lønindkomsten, før den udbetales. Det gælder også personer med de laveste indkomster.

Gældsstyrelsen inddriver gæld på vegne af det offentlige. Og hidtil har ovenstående ikke været muligt for Gældsstyrelsen, kun på visse gældsposter.

Regeringens støtteparti Enhedslisten er ikke med i aftalen, da partiet mener, at det er forkert at tage penge fra mennesker, som næsten ingen har.

- Der er også gode elementer i aftalen, men bundlinjen er, at man har valgt at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har. Det er helt og aldeles forkert og hamrende asocialt, siger skatteordfører Rune Lund (EL) til Jyllands-Posten.

Med aftalen bliver inddrivelsesrenten nedsat med fire procentpoint. Det er en halvering i forhold til det gældende renteniveau. Det vil ifølge aftalen blandt andet gøre det nemmere for skyldnerne at blive gældfri.

- Vi har arbejdet meget med den sociale balance i aftalen. Vi skruer op, så skyldnere med de højeste indkomster skal betale mere hver måned. Det beløb, der trækkes fra skyldnere med de allerlaveste indkomster, skruer vi omvendt en lille smule ned, siger Bruus.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden