Georgien kalder plan om folkeafstemning for uacceptabel

Georgien frygter at blive de næste i rækken, hvis ikke vi får stoppet Putin, siger Kofod under besøg i landet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødes med den georgiske udenrigsminister David Zalkaliani i Tbilisi i Georgien. Udenrigsministeren besøger sammen med en gruppe folketingsmedlemmer Georgien og kontaktlinjen til de russisk-støttede besatte områder i Sydossetien. Besøget i landet har især fokus på den danske støtte til Georgiens suverænitet og stabilitet. <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødes med den georgiske udenrigsminister David Zalkaliani i Tbilisi i Georgien. Udenrigsministeren besøger sammen med en gruppe folketingsmedlemmer Georgien og kontaktlinjen til de russisk-støttede besatte områder i Sydossetien. Besøget i landet har især fokus på den danske støtte til Georgiens suverænitet og stabilitet. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Georgien afviser blankt alle planer om at holde en folkeafstemning i udbryderrepublikken Sydossetien om at blive en del af Rusland.

Det siger den georgiske udenrigsminister, David Zalkaliani, torsdag efter et møde i Tblisi med udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der er på besøg indtil fredag.

- Det er fuldstændig uacceptabelt at tale om nogen form for folkeafstemning, når territoriet er besat, og besættelsen er i gang, siger Zalkaliani på et pressemøde med Kofod.

- Under sådan en besættelse vil en folkeafstemning ikke være juridisk gyldig, siger han.

Rusland angreb i 2008 Georgien. Siden har de to områder Sydossetien og Abkhasien været besat territorie.

Rusland anerkender Sydossetien, der ligger i det sydlige Kaukasus, som en uafhængig stat. Rusland har samtidig indsat tusindvis af soldater i regionen.

Onsdag sagde den sydossetiske leder, Anatolij Bibilov, til russisk stats-tv, at en folkeafstemning er nødvendig for at kunne blive en del af Rusland.

Jeppe Kofod siger, at sådan en folkeafstemning vil være imod al international lov.

Ifølge den georgiske udenrigsminister er "hundredtusindvis af vores borgere blevet fordrevet fra deres boliger som et resultat af den etniske udrensning" i udbryderrepublikkerne.

- De er ikke blevet givet muligheden for at vende tilbage til deres huse. Så vi håber på støtte fra vores venner og samarbejdspartnere.

Ifølge Jeppe Kofod står vi lige nu midt i den farligste sikkerhedskrise i Europa siden Anden Verdenskrig.

Han siger, at Danmark fordømmer Ruslands præsident Vladimir Putins krig mod Ukraine.

Og Danmark støtter Georgiens ret til at leve i fred og sikkerhed inden for sine internationalt anerkendte grænser.

- Rusland har vist, at de ser stort på alle internationale regler, FN-pagten, respekten for landenes suverænitet og territoriale integritet, siger Kofod.

Det har Rusland ikke mindst gjort i deres aggressive krig mod Ukraine, mener han.

- Og det er klart, at Georgien frygter, at de kan være de næste i rækken, hvis ikke vi får stoppet Putin.

- Derfor gør vi alt, hvad vi kan – også fra dansk side – for at sanktionere Putin og gøre omkostningerne så store som muligt.

Danmark og Georgien underskriver torsdag en aftale om et energisamarbejde.

Det skal hjælpe Georgien med at blive mere uafhængig af russisk energi.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.