Hjorts kolleger vil se tiltale før de tager stilling til immunitet

Politikere fra både rød og blå blok vil se, hvad Claus Hjort er tiltalt for, før de tager yderligere stilling.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i vælten grundet FE-sagen. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i vælten grundet FE-sagen. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politikere fra både rød og blå blok vil se og have "fuld åbenhed" om, hvad eksforsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er tiltalt for, før de tager stilling, om Hjorts immunitet skal ophæves.

Sagen drejer sig om mulig læk af statshemmeligheder. Justitsministeriet meddelte torsdag, at Rigsadvokaten indstiller til, at der rejses tiltale mod Hjort i den meget omtalte og politisk betændte sag.

Det er uvist, hvor mange forhold der rejses tiltale for, men hvis der skal ske yderligere, så vil det kræve, at Hjorts parlamentariske immunitet bliver ophævet af Folketinget.

Partierne er indkaldt til drøftelse om Hjorts immunitet hos justitsminister Mattias Tesfaye (S). Det finder sted mandag. Det er uvist, hvor meget de får at vide om sagens detaljer i den forbindelse.

Men Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, er ikke i tvivl.

- Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den, siger Rosa Lund.

- Selvfølgelig er der nogle gange ting, der skal være fortrolige, men når et folketingsmedlem bliver anklaget på denne måde, er Folketinget nødt til at se tiltalen, siger hun.

Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, tilføjer:

- Vi skal have fuld viden, fuld indsigt. Ellers kan vi ikke vurdere.

Tesfaye har understreget, at sagen indeholder "højt klassificerede oplysninger", som skal respekteres. Tesfaye er ikke tryg ved at dele oplysninger i sagen med alle Folketingets 179 medlemmer. Skaarup mener dog ikke, at der skal puttes med oplysninger i sagen. Statshemmeligheder eller ej.

- Folketinget og udvalgene får fortrolige oplysninger hver eneste dag, når vi spørger til konkrete sager. Folketingsmedlemmer skal og kan holde sådanne oplysninger inden døre, siger Skaarup.

Hjorts parti, Venstre, har længe krævet indsigt i sagen. Liberal Alliance og Nye Borgerlige mener det samme. Uffe Elbæk fra Frie Grønne har på Twitter ytret ønske om det samme.

Nye Borgerliges Lars Bøje Mathiesen skriver på Twitter, at det ville være "vanvittigt" at tage stilling til Hjorts immunitet, bare fordi "staten ønsker det."

SF's gruppeformand, Karina Lorentzen Dehnhardt, skriver i et skriftligt svar, at SF tager myndighedernes indstilling til efterretning, men at det er svært "at ophæve immunitet uden at få en nærmere forklaring på tiltalen".

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, skriver på Twitter, at partiet tager Rigsadvokatens indstilling til efterretning.

- Vi må i en retsstat i udgangspunktet have tillid til anklagemyndigheden, men ser frem til at få fremlagt sagen på møde i Justitsministeriet, skriver Abildgaard, der ikke ønsker at uddybe sit tweet yderligere.

Det er op til et flertal i Folketinget, om Hjorts immunitet skal ophæves. Hjort mener ikke, at han har gjort noget forkert.

Sigtelserne er hemmelige, og Hjort må ikke viderebringe dem. Der er en strafferamme på 12 års fængsel.

Hjort har tidligere fortalt, at der er en sag mod ham, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA. Samarbejdet har medierne dog beskrevet år forinden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden