Intern kritik rejser sig mod Pape: Han skal skiftes ud

Kritikken af De Konservatives formand tager til i egne rækker. Blandt andre Connie Hedegaard revser strategi.

Søren Pape Poulsen (K) gik efter statsministerposten, men De Konservative gik tilbage, og nu breder den interne uro sig. Her ses Pape til regeringsforhandlinger efter valget. Her er det S-formand Mette Frederiksen, der har serveretten. <i>Nikolai Linares/Ritzau Scanpix</i>

Søren Pape Poulsen (K) gik efter statsministerposten, men De Konservative gik tilbage, og nu breder den interne uro sig. Her ses Pape til regeringsforhandlinger efter valget. Her er det S-formand Mette Frederiksen, der har serveretten. Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

En række konservative stemmer mener ikke, at Søren Pape Poulsen er den rette formand for De Konservative.

Sådan lyder det blandt andre fra Mogens Lønborg, som er tidligere borgmester i København.

- Hvis partiet skal genrejses, har jeg meget svært ved at se Pape som den rette formand. I god tid inden næste valg skal der findes en anden, siger Lønborg til Berlingske.

- Når man på rekordtid har mistet to tredjedele af vælgergrundlaget gennem en katastrofal valgkamp med stribevis af fejl, må man selvfølgelig også vurdere, om vi har den rigtige formand.

- Papes popularitet er i meget høj grad blevet skabt af en kombination af andre partiers nedsmeltning og en smilende, rar og venlig udstråling og i mindre grad af politiske resultater, siger Lønborg.

Han peger på Rasmus Jarlov som det mest oplagte bud til at erstatte Pape som K-formand.

Tirsdag kom det frem i Politiken, at Pape i fredags i en medlemsmail vedkendte, at "jeg har åbenlyst håndteret mine personlige sager forkert".

- Der blev skabt tvivl om, hvorvidt man kunne stole på mig i det hele taget, og det er ingen mere ked af, end jeg er. Men jeg fik ikke forklaret sagen hverken grundigt nok eller tidligt nok, og det trak omtalen ud, og derfor har min ageren kostet opbakning til partiet, har Pape skrevet til medlemmerne.

Ved folketingsvalget 1. november gik De Konservative 1,1 procentpoint tilbage i forhold til 2019-valget. Partiet fik 5,5 procent af stemmerne og mistede dermed to mandater.

Det er ikke godt nok. Ansvaret må Pape tage på sig, lyder det fra Dorte Schmittroth Madsen, som var folketingskandidat i Syddanmark.

- Pape har jo tydeligvis mistet opbakningen, så han er ikke længere den rette til at være hverken formand eller statsministerkandidat. Jeg mener, at vi i høj grad har brug for en diskussion af, om vi har den rette formand til at løfte partiet. Vi har brug for at få ryddet op, siger hun til Berlingske.

I en kommentar i Altinget skriver tidligere K-minister og EU-kommissær Connie Hedegaard, at partiet fejlede med sin strategi. Eksempelvis på klimaområdet. Og K havde et forkert fokus på blandt andet fjernelsen af topskatten.

- Det var ikke mange timer efter, at den konservative ledelse i Børssalen havde fejret valgnederlaget med hujen og klapsalver, som var der tale om en større triumf, at Rasmus Jarlov erkendte, at måske en medvirkende årsag til V og K's historisk dårlige valg var, at blå blok ikke havde haft gode nok svar på klimakrisen. Så sandt, så sandt, skriver hun blandt andet.

I en meningsmåling 21. august fra Voxmeter for Ritzau stod De Konservative til 16,5 procent af stemmerne. Det var seks dage efter, at Pape havde meldt sig som statsministerkandidat.

Siden fulgte en række dårlige historier med Pape i hovedrollen. Blandt andet om hans privatliv.

En række medier kunne berette, at Pape som justitsminister rejste til Den Dominikanske Republik på ferie og holdt møder med ministre, uden at Udenrigsministeriet var involveret.

En måned efter at have meldt sig som statsministerkandidat annoncerede Pape ligeledes, at han skulle skilles fra sin mand, Josue Medina Vasquez.

Det skete, efter at Ekstra Bladet kunne afsløre, at Pape havde sagt forkerte ting om sin mands baggrund.

Da Pape viste Josue Medina Vasquez frem som sin kæreste i 2014, kom det blandt andet frem, at kærestens onkel var præsident i Den Dominikanske Republik.

Siden fortalte Pape også, at kæresten var jøde. Men Ekstra Bladet afslørede, at ingen af delene var rigtige.

Pape beklagede, at han havde viderebragt forkerte oplysninger i offentligheden.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.