Ja-partier vil have dansk indsats mod migrantstrømme og pirateri
Danmark vil få mulighed for selv at bestemme, hvilke missioner vi skal deltage i, siger partier under debat.

Mette Frederiksen (S) ankommer til DR's partilederdebat om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet på Krigsmuseet i København onsdag. Danskerne skal stemme om forsvarsforbeholdet onsdag den 1. juni 2022. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hvis danskerne ved folkeafstemningen 1. juni siger ja til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, skal Danmark deltage i operationer for at standse menneskesmuglere, der hjælper flygtninge og migranter over Middelhavet, og bekæmpe pirateri.
Sådan lyder det fra partiledere under den første debat, der sendes på DR1 forud for afstemningen.
- Jeg mener ikke, at vi skal være med i dem alle sammen, men dem, der er allermest relevant, siger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres formand.
Han nævner - foruden pirateri og indsatser for at standse migrantstrømme - også Bosnien-Hercegovina, hvor der er uroligheder.
Det er De Konservatives formand, Søren Pape Pousen, enig i.
- Hvis vi fjerner forbeholdet, får det danske Folketing ret til at sige ja eller nej, og noget af det, jeg mener, vi skal være med til, er at bekæmpe pirateri ved Afrika.
- Der kan være store migrantkriser. Det skal vi også tage voldsomt seriøst, siger han.
Også cybersikkerhed er noget, som Danmark skal fokusere på, hvis forsvarsforbeholdet afskaffes, lyder det fra SF og Socialdemokratiet.
Generelt er statsminister Mette Frederiksen (S) dog enig i, at Danmark ville skulle deltage i udvalgte missioner, som EU står for.
- Jeg er langt fra sikker på, at vi skal deltage i dem alle sammen. Men jeg mener, at vi skal deltage i nogle af dem, og jeg mener, at Bosnien er det eksempel, siger hun.
I forhold til cyberområdet er det noget, som truer Danmark allermest, siger hun.
- Hvor man underminerer vores samfund og på den måde kan destabilisere os.
- Jeg forudser, at der på cyberområdet bliver et endnu tættere samarbejde. Det vil jeg virkelig anbefale, at vi er med i, siger statsministeren.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, forudser, at manglende fokus på cybersikkerhed kan ende med at "underminere dansk infrastruktur".
- Det kan være vand, patientjournaler, hvis telesystemer går ned, så er vi enormt sårbare, siger hun og henviser også til trusler i fremtiden fra Rusland og Kina.
Ifølge politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) handler det grundlæggende om at bruge "vores kritiske sans og prioritere vores ressourcer".
- Fordele opgaverne mellem os også i Europa. Men vi skal selv være de steder, hvor det handler om Europas sikkerhed. For det er også dansk sikkerhed. Vi ligger i Europa, uanset om vi vil det eller ej. Derfor handler en operation i Bosnien også om Europas sikkerhed, siger hun.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.