Jakob Ellemann-Jensen: Vindmøller hører til på vandet

Der skal vindmøller i havet i stedet for på land, mener Venstre. Og uafhængighed af russisk gas skal ske før.

Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen ser hellere, at der opstilles flere havvindmøller, end at de sættes på land, når Danmark skal øge sin produktion af vedvarende energi.

- Jeg mener, at vindmøller hører til ude på vandet, hvor de generer færrest muligt mennesker.

- Hvis man kan stille op til 40 gigawatt, skal man ikke nøjes med 35 gigawatt og så sætte resten op inde på land, hvor det kan genere folk, siger Ellemann-Jensen.

Han henviser til, at Energistyrelsen tidligere har vurderet, at der var potentiale til at udnytte 40 gigawatt havvind i Nordsøen.

I regeringens reformudspil "Danmark kan mere II", der blev præsenteret tirsdag, ønskes der at "høste Nordsøens fulde havvindspotentiale". Det vurdere til at være op til 35 gigawatt, lyder det i udspillet.

Samtidig ønsker regeringen, at produktionen fra solenergi og landvind firedobles frem mod 2030. Det vil betyde en fordobling af produktionen fra vindmøller på land.

Venstres vigtigste prioritet til de kommende forhandlinger bliver at få sat "noget tempo" i, at Danmark bliver uafhængig af russisk gas.

- Vi skal bare være klar over, at alle de penge vi poster i vores naturgas – de penge er altså med til at finansiere de ting, der foregår i Ukraine. Det synes jeg næsten ikke, er til at bære. Og derfor er det noget, vi skal prioritere, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Eksempelvis skal det gå hurtigere, end når regeringen lægger op til, at alle husejere med gas- eller oliefyr først inden årets udgang får et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej, mener Venstre-formanden.

Venstre ønsker, at Danmark skal være uafhængig af naturgas senest ved udgangen af 2027. Hos regeringen skal der i 2030 være 100 procent grøn gas i husholdninger og virksomheder.

Hos Enhedslisten kaldes regeringens ambitioner for udbygningen af vedvarende energi og udskiftningen af gasfyr for "flotte".

Men andre dele bekymrer politisk ordfører Mai Villadsen. Hun vil have regeringen til at "sætte speederen mere i bund", for 2030 er "alt for sent".

- Jeg er også ærlig talt lidt bekymret for, at regeringen ønsker at udvinde endnu mere fossil gas, når vi står i en så alvorlig klimakrise.

Hun henviser til regeringens ønske om at undersøge muligheden for at udvinde mere gas midlertidigt i Nordsøen. Det skal ske for at afhjælpe Europas afhængighed af russisk gas.

- Det er helt vildt vigtigt, at vi bliver uafhængige af Putins gas. Men jeg er bekymret for, at det bliver et skalkeskjul for, at man skruer op for de sorte investeringer. Jeg har ikke set noget regnestykke, der peger på, at det nødvendigvis er den kloge løsning og slet ikke i Danmark, siger Mai Villadsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden