Danmark og vestlige allierede fordømmer russisk angreb

Udenrigsministeren fastslår, at det russiske angreb på Ukraine vil blive imødegået med et hårdt og klart svar.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)  fordømmer på det kraftigste Ruslands angreb mod Ukraine. Det skriver han på Twitter torsdag morgen. (Arkivfoto) <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer på det kraftigste Ruslands angreb mod Ukraine. Det skriver han på Twitter torsdag morgen. (Arkivfoto) Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fordømmer på det kraftigste Ruslands angreb mod Ukraine, som fandt sted natten til torsdag.

Det skriver han på Twitter.

- Rusland bærer det fulde ansvar for denne unødvendige konflikt, skriver han.

Dermed slutter han sig til en række regeringschefer og statsledere, der tidligt torsdag morgen har udtrykt deres foragt mod Ruslands angreb på Ukraine.

Torsdag morgen foran Udenrigsministeriet uddyber Kofod til blandt andet DR:

- Det er det, amerikanerne har advaret om. Den drejebog, der har ligget fra Ruslands side, bliver nu til virkelighed, siger Kofod, der kalder det russiske angreb for "omfattende" og "en invasion":

- Det her vil blive imødegået fra Vesten med hårde reaktioner og sanktioner. Derfor vil vi koordinere med vores europæiske allierede, men også amerikanere og briter om et fælles, hårdt og klart svar på det her overgreb på Ukraine, et suverænt land i Europa, hvis befolkning gennemlever noget af det værste, man kan forestille sig.

Ifølge USA's præsident, Joe Biden, vil Rusland blive mødt med "strenge sanktioner" efter angrebet.

Det har Biden lovet Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i en telefonsamtale torsdag morgen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Biden har også sagt, at USA vil fortsætte med at hjælpe og støtte Ukraine. Desuden vil USA forsøge at samle allierede om sanktioner mod Rusland.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har også talt med Ukraines præsident om Ruslands militære operation.

I samtalen har de drøftet, hvilke skridt de nu skal tage efter præsident Putins "uprovokerede" angreb. Det fremgår af et tweet fra Johnson.

– Storbritannien og vores allierede vil reagere beslutsomt, skriver Johnson.

Meldingerne kommer, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, natten til torsdag fortalte, at han havde sat en militæraktion i det østlige Ukraine i gang.

Ifølge Biden har Putin indledt en decideret krig.

- Præsident Putin har valgt en overlagt krig, som vil medføre katastrofale tab af liv og menneskelige lidelser.

- Rusland er ene og alene ansvarlig for den død og ødelæggelse, som angrebet vil medføre, siger han i en udtalelse.

Også Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer angrebet på det kraftigste.

- Endnu engang har Rusland på trods af vores gentagne advarsler og utrættelige forsøg på at føre diplomati valgt aggressionens vej over for en selvstændig nation, siger Stoltenberg.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.