K holder fast trods kritik: Særlov skal kun gælde ukrainere

Hastelov, som skal give ukrainske flygtninge opholdstilladelse i Danmark, ventes stemt igennem onsdag.

Marcus Knuth og De Konservative er kommet i modvind i forhold til særlov, der skal hjælpe ukrainere på flugt. (Arkivfoto). <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Marcus Knuth og De Konservative er kommet i modvind i forhold til særlov, der skal hjælpe ukrainere på flugt. (Arkivfoto). Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

De Konservative fastholder trods kritik fra flere sider, at kun ukrainere, som flygter fra den russiske invasion i Ukraine, skal være omfattet af den særlov, der ventes vedtaget i Folketinget onsdag efter en hastebehandling.

Det står fast i forbindelse med tirsdagens førstebehandling af lovforslaget om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.

Personer med flygtningestatus i Ukraine skal ifølge udlændingeordfører Marcus Knuth (K) ikke omfattes af særloven. Disse personer skal i stedet for søge via det almindelige asylsystem, fastslår Knuth.

- Flygtninge skal hjælpes i deres nærområder. Vi mener, at vi har et særligt ansvar over for ukrainere. Både fordi de er vores europæiske naboer, men også fordi de er en tæt partner.

- De har et ønske om at komme ind i EU, komme ind i Nato. I mine øjne er det slet ikke til diskussion, når det er et europæisk land i Europa, der er i krig.

- Men folk med flygtningestatus i Ukraine skal igennem det almindelige danske asylsystem, hvis de kommer til Danmark.

- Jeg kan forstå, at de fleste er fra Syrien og Afghanistan, siger Knuth, som vil stille et ændringsforslag til lovforslaget om det.

Hvis ændringsforslaget som ventet bliver stemt ned, vil De Konservative alligevel stemme for loven.

Aftalen om særloven er indgået mellem regeringen, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Den er kommet i stand som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine.

De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, er overrasket over De Konservatives holdning. For det drejer sig "kun", siger Olldag, om knap 2300 personer med flygtningestatus fra hovedsageligt Syrien og Afghanistan.

- Når det kommer til stykket, og vi skal løse en fælles europæisk krise sammen, så plejer De Konservative at stemple ind og ikke være så påholdende som i det her tilfælde, siger hun.

Efter at aftalen blev indgået tidligere på måneden, kom Knuth til tasterne. Han delte et opslag på Twitter med foto af FN's liste over, hvor mange asylansøgere der er registreret i Ukraine. Og han skrev:

- Vi vil selvfølgelig hjælpe alle ukrainere. Men vi siger nej til at invitere 2300 afghanere og syrere mv. med asyl i Ukraine samt potentielt op til +10.000 mere fra Mellemøsten.

Det førte til kritik fra både rød og blå blok. Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, svarede eksempelvis tilbage på Twitter:

- Den liste har aldrig været en del af aftalen. Det er jo 100 misledende at påstå. Hvad er det, der foregår her?

Politisk ordfører Mette Abildgaard og Marcus Knuth måtte senere samme dag slå fast, at De Konservative ville stemme for særloven, men at man ønskede ændringer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.