Knap hver fjerde har sat sit kryds ved middagstid

Stemmeprocenten ved folkeafstemningen har sneget sig tæt på 25 procent ved 12-tiden onsdag.

I alle kommuner i stikprøven ligger stemmeprocenten højere end ved klokken 12 i 2015. Her er det på Rude Skov Skole i Birkerød. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

I alle kommuner i stikprøven ligger stemmeprocenten højere end ved klokken 12 i 2015. Her er det på Rude Skov Skole i Birkerød. Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ved middagstid har lidt mere end hver femte vælger afgivet sin stemme til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Det viser en rundspørge, Ritzau har foretaget blandt kommuner og valgsteder, der tilsammen repræsenterer 718.084 stemmeberettigede vælgere.

Klokken 12 onsdag har 23,3 procent således stemt i de 15 kommuner og valgsteder.

Med i det tal er de mange brevstemmer, vælgerne har afleveret forud for valgdagen.

Det er dermed en højere foreløbig valgdeltagelse end ved den seneste danske folkeafstemning den 3. december 2015.

Den gang havde 19,9 procent stemt klokken 12 ved de samme valgsteder, da det handlede om et andet EU-spørgsmål, nemlig retsforbeholdet. Der landede den endelige stemmeprocent på 72.

Målingen er dog svær at sammenligne direkte.

Dels åbnede valgstederne først klokken 09 i 2015, så i år har vælgerne haft en time mere til at komme ned i stemmeboksen.

Dels er der det blevet mere populært at brevstemme forud for valgdagen. De stemmer tæller også med i målingen.

- Det er i høj grad brevstemmerne, der gør, at det går så meget fremad, fortæller for eksempel Nina Allin, der er ansvarlig på valgstedet på Skolen på Amagerbro i København.

Ved landets tredjestørste valgsted, Greve Idrætscenter, går det indtil videre "stille og roligt", fortæller valgstyreformand Kenneth Hertz Andersen.

- Der har været en konstant lind strøm af vælgere hele morgenen, og det har været lidt atypisk. Ved andre valg er det kommet lidt i klumper, men bortset fra da vi åbnede, har der stort set ikke været kø.

- Det virker, som om at rigtigt mange arbejder hjemmefra og udnytter, at de kan komme, når der ikke er så travlt, siger Kenneth Hertz Andersen.

Valgstederne har åbent indtil klokken 20.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.