Knas i Enhedslisten om Ukraine: Folketingsmedlem sat på plads

Christian Juhl er blevet sat på plads af Mai Villadsen. Ruslands invasion er kun Putins ansvar, lyder det nu.

Christian Juhl (EL) er blevet banket på plads internt i Enhedslisten efter sine udtalelser om Ukraine. (Arkivfoto) <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Christian Juhl (EL) er blevet banket på plads internt i Enhedslisten efter sine udtalelser om Ukraine. (Arkivfoto) Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ukraine bærer også en del af ansvaret for Ruslands invasion af landet.

Sådan siger folketingsmedlem Christian Juhl (EL) i interview med Jyllands-Posten, og det har skabt intern ballade i Enhedslisten.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, har tirsdag morgen sat sin partifælle på plads.

- Jeg er uenig med Christian Juhls udtalelser og analyse. Lad mig slå fast: Putin er en krigsforbryder, som har valgt en modbydelig invasion. Et overgreb på ukrainerne er alene Putins ansvar.

- Det skal fordømmes og sanktioneres på den hårdeste måde. Det er Enhedslistens politik, skriver Villadsen på Twitter med henvisning til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

I interviewet udtaler Juhl blandt andet:

- Ukraine har ført en ikkehensigtsmæssigt mindretalspolitik i den østlige del. Der har russerne fisket i rørt vande.

Juhl har efterfølgende selv været på Twitter, hvor en række partier - både fra rød og blå blok - har langet ud efter ham.

- Et sådan interview kræver et svar: Lad mig slå det fast. Der er intet, som på nogen måde kan undskylde eller forsvare det brutale og modbydelige overgreb, som Putin udsætter det ukrainske folk for.

- Det er Putins og KUN Putins ansvar. Det skal fordømmes i de hårdeste vendinger, skriver Juhl.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er ikke imponeret.

- Nej Enhedslisten. Danmark skal aldrig ud af Nato. Og det er ikke Ukraines skyld, at Rusland har invaderet et frit land i Europa og nu bomber uskyldige mennesker. Det er ene og alene Putins ansvar, skriver Ellemann-Jensen på Twitter.

Her blander Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, sig også.

- Jeg var meget ked af at læse Juhls helt urimelige udtalelser som, at ukrainerne selv bærer et ansvar for Ruslands overgreb og angrebskrig.

- Tak fordi I tager afstand fra dem. Vil opfordre til, I får justeret jeres synspunkter i forhold til Nato. Nato er garant for vores sikkerhed, skriver han i et svar til Villadsens afstandtagen til Juhl.

Nato, som Venstre og Socialdemokratiet henviser til, er en vestlig forsvarsalliance.

I sidste uge meldte Enhedslisten ud, at partiet ikke støtter regeringens beslutningsforslag om at levere yderligere militær bistand til Nato i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, sagde i Folketingssalen, at partiet støtter sanktioner mod Rusland og en humanitær indsats, men ikke støtter, at Danmark sender flere styrker til Nato-samarbejdet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.