Kofod og Bødskov om missilnedslag i Polen: Det er Putins skyld

Nato og den polske præsident har udtalt, at det formentlig er et ukrainsk missil, som ramte polsk landsby.

Det Udenrigspolitiske Nævn har onsdag holdt møde. På dagsordenen var missilnedslaget i Polen. <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Det Udenrigspolitiske Nævn har onsdag holdt møde. På dagsordenen var missilnedslaget i Polen. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og fungerende forsvarsminister Morten Bødskov (S) langer ud efter Ruslands præsident, Vladimir Putin, selv om det formentlig er et missil fra det ukrainske luftværn, som ramte en polsk landsby tirsdag.

Sådan lyder det fra Kofod efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn onsdag, hvor tirsdagens hændelse, som skabte store overskrifter i hele verden, var på dagsordenen.

- Det er vigtigt at understrege, at når man bliver angrebet med op mod 100 missiler fra Ruslands side overalt i Ukraine - en aggression og et brud på alle normer og regler - så er det klart, at så har ukrainerne både en ret og en pligt til at forsvare sig selv, siger Kofod.

- Det er det, de gør. Det gør de ved at forsøge at skyde så mange missiler ned, før de rammer blandt andet civil infrastruktur og civile, siger han.

Både forsvarsalliancen Nato og den polske præsident, Andrzej Duda, har onsdag meddelt, at det formentlig er et missil fra ukrainsk luftværn, som har ramt en polsk landsby.

Alligevel peger pilen generelt mod Putin og Rusland, mener Kofod.

- Havde Rusland ikke angrebet Ukraine med 100 missiler, havde vi ikke haft sådan en farlig situation i Europa.

- Den skyldes den farlige aggressionskrig, som Putin begyndte i februar. Derfor sidder Putin med ansvaret for at stoppe krigen og sikre freden. Det er der ikke andre, der har ansvaret for, siger Kofod.

Morten Bødskov er helt enig med sin kollega.

- Det her er ene og alene Putins overgreb på Ukraine, som er årsag til den forfærdelige hændelse, der skete i Polen, og som kostede to mennesker livet. Det er der ingen som helst tvivl om, siger Bødskov.

To mænd på omkring 60 år blev tirsdag dræbt, da et missil slog ned i den sydøstlige polske by Przewodow. Byen ligger omkring seks kilometer fra den ukrainske grænse.

Kofod og Bødskov er fungerende ministre, fordi der endnu ikke er dannet en ny regering efter folketingsvalget 1. november.

Kofod blev ikke valgt ind i Folketinget, mens Bødskov fik genvalg.

Bødskov er sammen med fungerende finansminister Nicolai Wammen (S) de nærmeste til fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) i forhandlingerne.

Som kongelig undersøger forsøger hun at danne en ny regering.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.