Kofod: Uacceptabelt at smide fransk ambassadør på porten

Det er en form for afpresning, at Mali nu smider den franske ambassadør ud, mener Danmarks udenrigsminister.

Situationen spidser til i Mali, hvor den franske ambassadør bliver smidt ud af landet, hvilket udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder uacceptabelt.

Det er en eskalering af situationen, hvor Danmark i sidste uge blev bedt om at hjemtage sine soldater, som netop er kommet til Mali for blandt andet at hjælpe med at bekæmpe terrorister. Kofod står på Frankrigs side.

- Vi står side om side med Frankrig om at afvise den form for forsøg på at presse os til at slække vores krav til kupgeneralerne.

- Vi vil fortsat kræve, at kupgeneralerne præsenterer en acceptabel plan for tilbagevenden til demokrati. Det er ikke i orden, at de entrerer med russiske lejesoldater, som er kendt for brutalitet, siger han.

Danmark og en række allierede har sendt og vil sende soldater til Mali for at bekæmpe terrorister, som, de mener, kan true Europa, hvis det fører til irregulær migration.

Frankrigs ambassadør i Mali har mandag fået 72 timer til at forlade landet. Fredag sagde den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, at Malis militærstyre er "ude af kontrol". Han betegnede også styret som "illegitimt".

Kofod har brugt lige så direkte vendinger.

Danmark er dog ikke blevet bedt om at trække sin ambassadør ud af landet. Kofod vil ikke udelukke, at det kan ske, at Danmark selv gør det, men det ligger ikke lige for.

- Vi udelukker ikke noget som helst og holder tæt kontakt med Frankrig og andre allierede.

- Vi kommer til at koordinere tæt. Jeg tror, vi gør størst mulig forskel, hvis vi i fælles front konfronterer kupgeneralerne for deres fuldstændig uacceptable adfærd, siger han.

/ritzau/