Kommentator: Langt større sejr til ja-siden end ventet

Ja-partierne ser ud til at kunne feste, mens Morten Messerschmidt har mistet magien, siger kommentator.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er en glad mand onsdag aften. Forsvarsforbeholdet ser ud til at blive afskaffet. <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er en glad mand onsdag aften. Forsvarsforbeholdet ser ud til at blive afskaffet. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det tegner til at blive et stort ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, og det er en knusende sejr for ja-siden, mener Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget.

Også en langt større sejr end forventet.

Ifølge valgstedsmålinger fra DR og TV 2 har et stykke over to tredjedele af vælgerne stemt ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

- Der var en forventning om, at man nok kunne få et ja hjem i lyset af det, der er sket i Ukraine.

- Men der var så sent som for en måned siden en vis nervøsitet hos Socialdemokratiet. At det ender så stort er overraskende, siger han.

Til gengæld er det en begmand til Morten Messerschmidt, påpeger han.

- Det her var en unik chance for Messerschmidt. Han var helt tydeligt meget begejstret, da afstemningen blev fløjtet i gang, fordi det ville give ham en mulighed for at samle Dansk Folkeparti, hvis han fik en høj nej-procent og måske endda et egentligt nej.

Konkret betyder et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, at Danmark kan træde fuldtonet ind i EU-samarbejdet om sikkerhed og forsvar. Blandt andet kan Folketinget vælge at sende danske soldater ud på militære EU-missioner.

Erik Holstein påpeger dog også, at der er en eneste grund til, at ja-partierne ser ud til at lykkes med missionen om at afskaffe forbeholdet.

- Man kan sige, at det her er lykkedes af en eneste grund: Situationen i Ukraine. Havde man holdt afstemningen for et halvt år siden, var det blevet et tordnende nej.

- Det er et vindue, man udnytter. Alt efter temperament kan man sige, at det er listigt eller lusket, siger Holstein.

Hvis valgstedsmålingerne holder, er det første gang, at danskerne stemmer for at afskaffe et EU-forbehold.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.