Kommentator: Pragmatisk Lidegaard står bedre til forhandlinger

Lidegaard er kompromissøgende og ikke belastet af et dårligt forhold til Mette Frederiksen, siger kommentator.

Torsdag aften kunne Martin Lidegaard og resten af den radikale folketingsgruppe annoncere, at han er partiets nye politisk leder. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Torsdag aften kunne Martin Lidegaard og resten af den radikale folketingsgruppe annoncere, at han er partiets nye politisk leder. Philip Davali/Ritzau Scanpix

De Radikale står bedre i regeringsforhandlingerne med Martin Lidegaard, end de ville have gjort med Sofie Carsten Nielsen.

Det vurderer Bent Winther, der er politisk kommentator hos Berlingske.

- Martin Lidegaard er mere kompromissøgende og pragmatisk indstillet. Og så har Sofie Carsten Nielsen og Mette Frederiksens (fungerende statsminister og kongelig undersøger, red.) forhold selvfølgelig været belastet af, at De Radikale stillede det her tidsindstillede mistillidsvotum, siger han.

Winther henviser til, at Sofie Carsten Nielsen som konsekvens af hård kritik af regeringens minkhåndtering gav et ultimatum. Der skulle udskrives valg senest i starten af oktober, ellers ville regeringen blive væltet.

Mette Frederiksen valgte som bekendt at udskrive valg, men det blev et dårligt et af slagsen for De Radikale. Sofie Carsten Nielsen blev godt nok genvalgt, men hun vurderede, at hendes mandat var for svagt til at fortsætte som leder.

Det er en enstemmig folketingsgruppe, der har valgt Martin Lidegaard som ny politisk leder. Samira Nawa bliver ny næstformand.

Bent Winther er ikke overrasket over, at det blev Lidegaard.

- Han kan starte på en frisk, selv om han har været med hele vejen igennem.

- Han kender Mette Frederiksen, Nicolai Wammen (fungerende finansminister, red.) og så videre rigtig godt. Han kan gå direkte ind i de forhandlinger, som for De Radikale er utrolig vigtige.

- De har stået uden for regeringen og er sultne.

Fredag morgen skal partierne til Marienborg for at mødes med Mette Frederiksen til indledende forhandlingsmøder om en ny regering.

De Radikale har stået fast på, at de vil have en bred en af slagsen. Det bliver altså Lidegaards opgave at få det ønske igennem.

Martin Lidegaard sagde torsdag, at han har sendt en sms til Mette Frederiksen, hvor der står, at han glæder sig til samarbejdet, men de har ikke talt sammen.

- Hun har meldt meget klart, at hun har konstateret, der ikke er et flertal for en etpartiregering længere. Det er vores udgangspunkt for, at vi nu forhandler en anden regering med flere partier, lød det fra De Radikales nye leder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.