Kommentator ser større minkfare for embedsmænd end ministre

Flere embedsmænd risikerer jobbet, men politisk kommentator ser ikke for sig, at ministre må lade livet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede været i pressen og forsøgt at tage lidt af luften ud af den kritik, der uundgåeligt vil ramme, når rapporten fra Minkkommissionen kommer frem. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede været i pressen og forsøgt at tage lidt af luften ud af den kritik, der uundgåeligt vil ramme, når rapporten fra Minkkommissionen kommer frem. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsdag formiddag vil alles øjne være rettet mod den rapport fra Minkkommissionen, der ventes at indeholde alvorlig kritik af både ministre og embedsmænd.

Men sagen ender næppe med, at hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller andre på hendes regeringshold må træde tilbage.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg tror ikke, det kommer til at koste ministerhoveder.

- Jeg tror, det kan komme til at koste nogle embedsmænd hovedet. Og jeg tror, der vil komme kraftig kritik. Men jeg tror ikke, vi ser, at det her kommer til at udløse et folketingsvalg, siger han.

Den politiske kommentator peger på, at departementscheferne i Statsministeriet, Justitsministeriet og Miljøministeriet er i risiko.

De bærer henholdsvis navnene Barbara Bertelsen, Johan Kristian Legarth og Henrik Studsgaard.

Særligt brænder sædet under sidstnævnte, mener Engell. Han peger tillige på, at rapporten kan være problematisk for Finansministeriets departementschef, Peter Stensgaard Mørch.

Statsministeren formanede i længere tid om, at hun ikke ville kommentere på sagen, før minkrapporten kom frem.

Alligevel har hun i Berlingske onsdag udtalt sig om, at hun forventer voldsom kritik, men hverken ser grundlag for rigsretssag eller uvildig advokatundersøgelse.

Hans Engell kalder det "et forebyggende slag", hvor hun forsøger at komme kritikken i forkøbet.

- Så kommer det afgørende spørgsmål, hvad hendes støttepartier siger, lyder det fra Engell.

Han mener dog, at det er et nummer for tidligt at spå om.

- Men når jeg ser på de udtalelser, der har været fra ikke mindst SF og De Radikale, men også til dels Enhedslisten, ser det ikke ud, som om de går efter Mette Frederiksens hoved.

- Jeg læser de udtalelser, som at støttepartierne er indstillet på at give hende meget alvorlig kritik på en række punkter omkring håndteringen, men på den anden side også anerkende, at det var en absolut national sundhedsmæssig krisesituation, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.