Kommission: Loft over karakter skal modvirke 12-talsræs

Et snit på 9 bør være det højest tilladte krav, når studerende søger optagelse på for eksempel en bachelor.

Der er opstået en usund tendens på ungdomsuddannelserne, hvor studerende har for stort fokus på at få høje karakterer. Men man kan sagtens være en "fremragende student", selv om man ikke deltager i kampen om 12-tallene.

Det mener Reformkommissionen, der onsdag kommer med sine første anbefalinger, som blandt andet går på at lave et loft, så ingen videregående uddannelser må stille krav om et højere snit end karakteren 9.

- Det vil mindske den forvridning i gymnasierne, hvor karakterer er vigtigere end fag.

- Vi håber, at man får noget, der er mindre 12-talsfokuseret, siger forskningsleder Jørgen Søndergaard, der er medlem af kommissionen.

Kommissionen foreslår således, at studenter med et karaktergennemsnit på 9 frit skal kunne vælge mellem alle uddannelser.

Dermed kan det være slut med de tårnhøje karakterkrav til populære uddannelser som international business på CBS, arkitekt og psykologi.

Hvis der er behov for yderligere begrænsninger, når der skal udvælges studerende til uddannelse, så kan det gøres med en optagelsesprøve.

Kommissionen mener, at et højt snit kan blive set som en slags prisskilt på, hvor attraktiv en given uddannelse er ud fra logikken: jo højere krav, desto finere uddannelse.

- Det medfører ofte, at studenter, der har et højt snit, kun vælger blandt en begrænset gruppe af uddannelser, lyder det i anbefalingerne.

Både De Radikale og Enhedslisten er positiv over for forslaget, ligesom Danske Studerendes Fællesråd er det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.