Konservative partihoppere på vippen: Trængsel om K-mandater

Partihoppere fra Venstre til Konservative kan skabe trængsel om De Konservatives mandater.

Britt Bager (K) er et af de to folketingsmedlemmer, der ved sidste valg blev valgt for Venstre, men som denne gang forsøgte at få en plads i Folketinget som konservativ. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Britt Bager (K) er et af de to folketingsmedlemmer, der ved sidste valg blev valgt for Venstre, men som denne gang forsøgte at få en plads i Folketinget som konservativ. Emil Helms/Ritzau Scanpix

To af de folketingsmedlemmer, der har skiftet Venstre ud med De Konservative, kan komme til at skabe trængsel om de ti konservative mandater.

I Københavns Omegns Storkreds har De Konservative fået ét mandat, som med al sandsynlighed vil gå til enten partiets finansordfører, Rasmus Jarlov, eller Britt Bager, der skiftede fra Venstre til Konservative i 2021.

Britt Bager er siden da blevet retsordfører for partiet.

Præcis hvem der får mandatet, bliver afklaret onsdag, når de personlige stemmer bliver talt op.

Ligesådan skal der fordeles ét mandat i Østjyllands Storkreds mellem klima- og erhvervsordfører Mona Juul, den tidligere Venstre-mand Marcus Knuth eller Kristendemokraternes tidligere landsformand, Isabella Arendt.

Marcus Knuth forlod Venstre og meldte sig ind i Konservative under et halvt år efter folketingsvalget i 2019.

Han er i dag udlændinge- og udenrigsordfører for partiet.

Undervejs i valgperioden så De Konservative længe ud til stå til fremgang. I august meldte formand Søren Pape Poulsen (S) sig som statsministerkandidat.

Da valgresultat var gjort op natten til onsdag, var partiet gået fra 12 til 10 mandater.

- Vi har tabt én procent, ja. Vi ser ud til at tabe to mandater, det er jeg nok den, der er mest ærgerlig over. Det gør rigtig ondt, sagde Søren Pape Poulsen på valgnatten.

Af de 12, der blev valgt for De Konservative ved seneste valg, har Naser Khader og Orla Østerby begge forladt partiet.

Udover Britt Bager og Marcus Knuth fik De Konservative også et nyt medlem af Folketinget fra en lidt uvant kant.

Da Inger Støjberg blev kendt uværdig til at sidde i Folketinget efter Støjbergs dom ved Rigsretten, skulle hendes suppleant findes. Det blev Gitte Willumsen, der ved seneste valg var Venstre-kandidat, men i mellemtiden havde skiftet parti til De Konservative.

Willumsen er ligesom formand Søren Pape Poulsen opstillet i Vestjyllands Storkreds. Her blev det kun til et mandat, som må forventes at gå til De Konservatives formand.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.