Kosovo-indsatte kan få to årlige statsbetalte besøg

To gange årligt betaler statskassen for fly, mad og bolig til indsattes pårørende, oplyser Kriminalforsorgen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i løbet af ugen kommet et skridt nærmere danske fængselspladser i Kosovo. De indsatte i Balkan-landet vil have mulighed for at ansøge om to statsbetalte besøg om året. Det oplyser Kriminalforsorgen. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i løbet af ugen kommet et skridt nærmere danske fængselspladser i Kosovo. De indsatte i Balkan-landet vil have mulighed for at ansøge om to statsbetalte besøg om året. Det oplyser Kriminalforsorgen. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indsatte i danske fængsler har som udgangspunkt ret til et besøg om ugen. Det skal kriminelle, som udvises af Danmark, også have, selv om de er fængslet i Kosovo.

Det viser det lovforslag, der kan ende med danske fængselspladser i Balkan-landet.

Og to gange om året kan besøgene finde sted med økonomisk hjælp fra den danske statskasse. Det oplyser Kriminalforsorgen til Ritzau.

For selv om de indsatte opholder sig langt fra dansk jord, har de nemlig ret til at afsone under forhold, der svarer til forholdene i danske fængsler.

Tidligere på ugen kom det frem, at justitsminister Nick Hækkerup (S) har underskrevet en traktat, der betyder, at Danmark kan leje 300 pladser i et fængsel i Kosovo. Nærmere bestemt i byen Gjilan. Det er nu op til Folketinget, om aftalen skal endeligt vedtages.

I Danmark får indsattes pårørende støtte til turen til fængslet. I Kosovo skal man selv betale. Men to gange om året kan en indsat dog søge om at få den danske statskasse til at betale for turen for to pårørende.

- En indsat i Gjilan fængsel vil dog have mulighed for at ansøge om to årlige besøg af to pårørende per besøg betalt af Kriminalforsorgen, står der i en mail fra Kriminalforsorgen.

De pårørende vil få penge til fly, mad og bolig på turene. De vil få det samme beløb som statslige ansatte får, når de er på tjenesterejser.

Satserne kan variere og bliver bestemt en gang årligt, så det er ikke til at sige, præcis hvor meget de pårørende vil få udbetalt.

Hvor meget staten samlet kommer til at betale, er heller ikke til at sige præcist.

Ifølge Kriminalforsorgen kan det variere med antallet af indsatte, og hvor mange ture der drejer sig om.

- Faktorer, der påvirker regnestykket, er antallet af indsatte, antallet af ansøgninger og priser jf. de statslige satse, lyder det.

Traktaten, ministeren har underskrevet, er en udmøntning af en hensigtserklæring, som Kosovo og Danmark underskrev i december sidste år.

Baggrunden for aftalen med Kosovo er, at der mangler både pladser og personale i de danske fængsler.

Aftalen har fået kritik for at være på kant med menneskerettigheder og konventioner, når indsatte sendes til et andet land.

Det er planen, at fængslet i Kosovo skal ombygges, så det tilpasses danske standarder.

De kosovoske myndigheder skal overholde Danmarks internationale forpligtelser, når de indsatte er i deres varetægt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.