Liberal Alliance vil reducere C02-udledning med 100 procent

I nyt klimaudspil vil LA finde den CO2-reduktion på 30 procent, som ikke er del af klimaloven, i udlandet.

Liberal Alliance vil nu forpligte sig til at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent. Og formand Alex Vanopslagh vil gå endnu længere, siger han til Berlingske. Han vil nemlig finde yderligere 30 procent gennem myndighedssamarbejder eller danske initiativer i udlandet. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Liberal Alliance vil nu forpligte sig til at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent. Og formand Alex Vanopslagh vil gå endnu længere, siger han til Berlingske. Han vil nemlig finde yderligere 30 procent gennem myndighedssamarbejder eller danske initiativer i udlandet. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 100 procent i 2030.

Sådan lyder ambitionen i et nyt klimaudspil fra Liberal Alliance (LA). Det siger formand Alex Vanopslagh i et interview med Berlingske.

Med den klimalov, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, er 2030 året, hvor Danmark skal have reduceret sin CO2-udledning med 70 procent.

LA står uden for aftalen om klimaloven. Men af andre grunde end målsætningen, siger Vanopslagh.

De sidste 30 procent, som ikke er aftalt i loven, skal findes i udlandet, mener Vanopslagh. Det svarer ifølge Berlingske til omkring 23 millioner ton udledning.

LA-formanden afviser, at der er tale om "grøn regnskabsfusk".

- Men jeg kan godt selv se, at det kan lyde sådan. Hvis Dan Jørgensen (klima- og energiminister, red.) var kommet og sagde det her, ville jeg nok også lige skulle se nærmere på det.

- Men man må stole på mig, når jeg siger, at det ikke er min intention. Jeg er med på, at det teknisk kan være svært, men man må finde en måde at gøre det troværdigt. Jeg har ikke svaret her og nu, men jeg har ambitionerne.

Danmark har myndighedssamarbejder om energi med 19 lande. Det gælder blandt andet USA, Kina og Indien.

Vejen til de 70 procent skal ifølge LA brolægges med CO2-afgifter, lempelser af for eksempel selskabsskatten og milliardstore investeringer i elnet, havvind og grøn forskning.

Og så skal der nedsættes en "Niels Bohr-kommission", som skal undersøge mulighederne for kernekraft i Danmark.

Vanopslagh mener, at Danmark kan "blive førende i kernekraft og få et eksporteventyr på lige fod med vindmøller". Derfor er han heller ikke afvisende over for at få et kernekraftværk i Danmark, men det bør undersøges i en kommission.

Finansieringen af klimaudspillet står ikke helt klart, skriver Berlingske. Men det kommer snart med partiets 2025-plan, forsikrer LA-formanden.

Forslaget fra LA har potentiale, mener Klimarådet, der er et uafhængigt og rådgivende organ.

I en skriftlig kommentar til Berlingske skriver Klimarådets formand, Peter Møllgaard, at det giver god mening at forsøge at nedbringe globale CO2-reduktioner.

Det kan dog være svært at gøre op, men det bør ikke forhindre, at man forsøger, så længe det ikke fjerner fokus fra de nationale udledninger, lyder det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden