Liste Æ og Ø blev byttet om da Sæby talte stemmer

Nordjysk valgsted begik brøler, som nu er rettet. Enhedslisten og Danmarksdemokraternes stemmer blev ombyttet.

Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, har fået 908 stemmer ved valgsted i den nordjyske by Sæby. Mai Villadsens Enhedslisten har fået 104 stemmer. Men da optællingen skete, blev stemmerne byttet om. (Arkivfoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, har fået 908 stemmer ved valgsted i den nordjyske by Sæby. Mai Villadsens Enhedslisten har fået 104 stemmer. Men da optællingen skete, blev stemmerne byttet om. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ved en fejl byttede valgstedet i Sæbys Kulturhus Manegen om på Danmarksdemokraterne og Enhedslistens stemmer i den første optælling.

Således stod Enhedslisten, der har partibogstavet Ø, til at få 980 stemmer - svarende til 15,3 procent af stemmerne på valgstedet. Det ville være en markant fremgang.

Samtidig stod Danmarksdemokraternes - liste Æ - noteret for 104 stemmer - svarende til 1,6 procent.

Men det var en fejl, som onsdag eftermiddag er blevet rettet efter en fintælling.

Ifølge KMD's valgside, hvor optællingen er blevet opdateret onsdag klokken 12.34, har Enhedslisten fået 105 stemmer - 1,6 procent. Danmarksdemokraterne har fået 986 stemmer - 15,4 procent.

Valgansvarlig Marianne Lessél bekræftede tidligere onsdag over for Kanal Frederikshavn, at der er blevet byttet om på de to partiers stemmer ved en fejl.

- Det er ærgerligt, men det kan desværre ske. Vi er nu i gang med fintællingen i hele Frederikshavn Kommune og får indberettet korrekt i dag, sagde hun.

Til Jyllands-Posten fortalte hun, at hun er sikker på, at det er en indtastningsfejl.

Stemmerne fra det nordjyske valgsted udgør kun en brøkdel af det samlede antal stemmer på landsplan.

Ifølge Danmarks Statistiks foreløbige opgørelse af folketingsvalget har Enhedslisten samlet fået 182.305 stemmer - 5,2 procent, mens Danmarksdemokraterne står noteret for 285.614 - 8,1 procent af stemmerne.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, burde fejlen ikke kunne ske:

- Men det kommer ikke til at flytte noget, når det bliver rettet, sagde han tidligere onsdag til Jyllands-Posten.

I Nordjylland er Danmarksdemokraterne mere populære end i landsgennemsnittet, mens Enhedslisten har mindre opbakning her.

For Danmarksdemokraterne har fået 14,9 procent af stemmerne i Nordjyllands Storkreds, mens Enhedslisten har fået 3,2 procent af stemmerne i storkredsen. Det er tal fra onsdag formiddag, endnu inden de korrekte tal er ført ind.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.