Rigspolitichef burde have reageret straks i Minksag

Rigspolitichef Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar, vurderer Minkkommission.

Rigspolitichef Thorkild Fogde får kritik i Minksagen. (Arkivfoto). <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Rigspolitichef Thorkild Fogde får kritik i Minksagen. (Arkivfoto). Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Minkkommissionen uddeler hård kritik til den øverste chef i Rigspolitiet, Thorkild Fogde.

Det fremgår af den offentliggjorte beretning fra kommissionen.

Rigspolitichefen burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en ulovlig plan.

- Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2022, lyder det i beretningen.

Thorkild Fogde var med på to pressemøder om aflivningen af mink den 4. og 7. november 2020. Kommissionen mener, at han med sin deltagelse var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

- Det er efter kommissionens opfattelse kritisabelt, at Thorkild Fogde på pressemødet den 7. november 2020 støttede op om udmeldinger, der fastholdt minkavlere og offentlighed i en vildfarelse, som var skabt ved pressemødet den 4. november 2020, selv om Thorkild Fogde den 7. november 2020 vidste, at der manglede hjemmel til den myndighedsindsats, som var blevet iværksat, skriver Minkkommissionen.

Kommissionen konkluderer, at Thorkild Fogde den 5. november blev bekendt med, at der manglende hjemmel til at aflive mink uden for sikkerhedszonerne.

Også to af Thorkild Fogdes medarbejdere, politiinspektør Uffe Stormly og politiassessor Birgitte Buch, kan drages til ansvar for deres rolle i Minksagen, vurderes det i beretningen.

Thorkild Fogde har siden marts 2020 været rigspolitichef. Han refererer til Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, der også får kritik i beretningen.

Kommissionen vurderer, at også Johan Legarth kan drages til ansvar for sin rolle.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.