Medie: Schweiz nedlægger veto mod dansk hjælp til Ukraine

Schweiz har ifølge medie nedlagt veto, mod at Danmark sender omkring 20 pansrede mandskabsvogne til Ukraine.

Det er pansrede mandskabsvogne af typen Piranha III, som Danmark ønskede at hjælpe Ukraine med. (Arkivfoto) <i>Nf/Ritzau Scanpix</i>

Det er pansrede mandskabsvogne af typen Piranha III, som Danmark ønskede at hjælpe Ukraine med. (Arkivfoto) Nf/Ritzau Scanpix

Schweiz har sat foden ned og afvist, at Danmark kan sende omkring 20 pansrede mandskabsvogne - som er blevet købt i Schweiz - til Ukraine.

Det skriver den schweiziske tv-station SRF ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge mediet har Schweiz nedlagt veto mod den del af den danske krigshjælp til ukrainerne, som omfatter de schweiziske mandskabsvogne.

Det forbeholder Schweiz sig retten til på grund af sin neutralitetspolitik, når der er tale om materiel, som er købt i Schweiz, der skal eksporteres videre, oplyser tv-stationen.

Der er tale om pansrede mandskabsvogne af typen Piranha III. De er lavet af det schweiziske firma Mowag.

Danmark har spurgt det schweiziske statssekretariat for økonomi (SECO) om lov til at sende dem til Ukraine. Det er altså angiveligt blevet afvist.

Det danske forsvarsministerium ønsker ikke at kommentere, hvorvidt Schweiz har nedlagt veto mod det danske ønske om en donation af mandskabsvogne.

- Af hensyn til fortroligheden om operative forhold kan Forsvarsministeriet ikke komme nærmere ind på forhold om donationer af våben, skriver ministeriet i en skriftlig udtalelse til Ritzau mandag.

Det danske medie Olfi kunne i slutningen af april berette, at Danmark havde planer om at sende Piranha III-vognene til Ukraine.

Mandag kom det frem, at Danmark har sendt veste, våben og andet militært udstyr til Ukraine for to milliarder kroner. Det fremgik i et svar til Folketinget fra forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Det er ikke første gang, at Schweiz afviser, at materiel købt i landet bliver brugt som krigshjælp til Ukraine.

I april nedlagde Schweiz veto mod, at Tyskland sendte ammunition beregnet til antiluftskyts til Ukraine. Polen har også tidligere fået nej til at hjælpe ukrainerne med schweizisk materiel, skriver Reuters.

Mens Schweiz traditionelt forholder sig neutral og ikke blander sig i internationale konflikter, så har landet vedtaget flere af de sanktioner mod Rusland, som EU har indført i kølvandet på krigen i Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden