Statsminister vildledte groft om mink på pressemøde

Kommission retter i offentliggjort beretning kritik af statsminister, som ikke kendte til mangel på hjemmel.

Minkkommissionen blev nedsat for at granske sagen og har torsdag afgivet beretning om sagen. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Minkkommissionen blev nedsat for at granske sagen og har torsdag afgivet beretning om sagen. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det var grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Flere millioner mink blev aflivet af frygt for mutation af coronavirus, uden at lovgrundlaget var på plads.

Minkkommissionen blev nedsat for at granske sagen og har torsdag afgivet en beretning, der nu er lagt frem.

Den finder, at statsministerens udmeldinger "objektivt set var groft vildledende".

Kommissionen tilføjer, at Mette Frederiksen "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil". Det betyder, at Frederiksen ikke var klar over, at lovgrundlaget ikke var på plads ifølge kommissionen.

Det er ikke op til Minkkommissionen at komme med en retlig vurdering af, om ministre har handlet med "forsæt" eller "groft uagtsomt", da det ikke er op til den at lave retlige vurderinger.

I stedet er det op til Folketinget at drage eventuelle konsekvenser. Dermed ventes støttepartierne at blive udslagsgivende for den videre proces.

Det kan være en politisk anmærkning i form af en næse eller en rigsretssag i yderste konsekvens.

Kommissionen finder, at flere embedsmænd kan drages til ansvar i sagen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra statsministeren, som er til Nato-topmøde i Madrid. Men meldingen fra Statsministeriet er, at der ikke ventes en mulighed for at spørge statsministeren til det torsdag.

På et pressemøde onsdag afviste Mette Frederiksen enhver snak om, at hun har gjort noget, der kan føre til en rigsretssag.

- Jeg mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag i det her spørgsmål. Jeg har jo igennem forløbet sagt, at jeg som landets statsminister ikke har været bekendt med, at der ikke var den hjemmel, som der skulle have været, sagde Mette Frederiksen.

Kritikere har påpeget, at sagen kun var mulig, fordi statsministeren har taget magten fra fagministerierne og centraliseret den i Statsministeriet, hvilket betyder, at det endelige ansvar placeres der.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet "indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces".

Statsministeren var også mødeleder på et koordinationsmøde dagen før pressemødet, ligesom hun var den, der udtalte på pressemødet, at alle mink skulle aflives.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.