Messerschmidt: Ministres Rwanda-tur ligner valgkampsstunt

Regeringen arbejder fortsat på at oprette et asylcenter uden for EU med placering i Rwanda trods modstand.

DF's Morten Messerschmidt tror ikke på, at regeringen er kommet nærmere en aftale med Rwanda om et modtagecenter, selv om to ministre i denne uge besøger landet. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

DF's Morten Messerschmidt tror ikke på, at regeringen er kommet nærmere en aftale med Rwanda om et modtagecenter, selv om to ministre i denne uge besøger landet. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det ligner et valgkampsstunt, når udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) rejser til Rwanda, hvor regeringen ønsker at lave et modtagercenter for asylansøgere uden for EU.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, efter at Udenrigsministeriet tirsdag meddelte, at de to ministre er i Rwanda i denne uge.

Messerschmidt forlanger at se beviser for, at et samarbejde rent faktisk kan lade sig gøre mellem landene.

- Vi har nu i tre år hørt om de intentioner. Og i tre år har det ikke været andet end fugle på taget. Vi ved ikke engang, hvad den rwandiske regering mener, og alle ved, at vi befinder os i en valgkamp, siger DF's formand.

- Så derfor må ministrene nu komme hjem med et skriftligt bevis, en dokumentation for, at Rwanda rent faktisk er indforstået med det her og interesseret i det.

- Kan ministrene ikke det, må vi betragte det som et valgkampsstunt. Og er det tilfældet, skal det ikke være skatteyderne, men Socialdemokratiet, der betaler rejsen, siger Messerschmidt, der har sendt et brev til Dybvad Bek med sit budskab.

Skulle det vise sig, at Messerschmidt har taget fejl, og regeringen rent faktisk nærmer sig en aftale, undskylder han gerne. Men Messerschmidt tvivler på, at det er tilfældet.

Rwanda-planen er et stort prestigeprojekt og slagnummer for regeringen. Danmark forhandler i øjeblikket fortsat med Rwanda om et samarbejde. For nylig kom det frem, at Udenrigsministeriet opretter et kontor i Rwanda.

To diplomater sendes i den forbindelse til Rwandas hovedstad, Kigali, i anden halvdel af 2022.

Det skal ifølge regeringen munde ud i, at Danmark fremover kan sende asylansøgere til Rwanda, hvor selve sagsbehandlingen skal finde sted, i stedet for at de skal bo og opholde sig i Danmark.

Regeringens tre støttepartier er ikke begejstret for regeringens Rwanda-plan.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.